Ουκρανία – Μαριούπολη: Εγκλωβισμένοι στον ΟΑΣΕ και τα καταφύγια οι Έλληνες



Το μεγάλο κομβόι με τους Έλληνες που βρίσκεται στο κτίριο του ΟΑΣΕ, στην Μαριούπολη δεν μπόρεσε να ξεκινήσει. Καταβάλλονται προσπάθειες για σήμερα.

Στα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία επικρατεί το αδιαχώρητο. Δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα με πρόσφυγες από την χώρα του πολέμου  επιχειρούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στους συνοριακούς σταθμούς από οικογένειες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση των βομβαρδισμών και του θανάτου.

Στα χωριά και τις πόλεις της Βόρειας Ρουμανίας είναι αδύνατον να μπορέσει κάποιος να βρει ξενοδοχείο έστω και για μια βραδιά. Τα καραβάνια των προσφύγων καταλήγουν σε αυτά μέχρι να αποφασίσουν για το επόμενο βήμα τους.

Παράλληλα η αγωνία χτυπάει κόκκινο για τους Έλληνες και τους ομογενείς που βρίσκονται στην Μαριούπολη. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που είχαν υποσχεθεί οι Ρώσοι και η προσωρινή κατάπαυση του πυρός που είχε εκδηλωθεί ως πρόθεση τόσο από τους Ρώσους όσο κι από τους Ουκρανούς δεν έγινε ποτέ. Ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης μαζί με δεκάδες Έλληνες αλλά και υπαλλήλους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη παρέμειναν και χθες στο κτίριο μην μπορώντας να αναχωρήσουν.

Η κατάπαυση του πυρός δεν πραγματοποιήθηκε. Συγκρούσεις και βομβαρδισμοί μαίνονταν σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία) και ως εκ τούτου θεωρήθηκε εξαιρετικά επικίνδυνο να οργανωθεί καραβάνι ελπίδας ώστε να ξεφύγουν από την δοκιμαζόμενή Μαριούπολη.

Οι κάτοικοι στην Μαριούπολη ζουν σε μια κόλαση. Δεν υπάρχει ρεύμα, πολλές περιοχές δεν έχουν νερό, τα τρόφιμα εξαντλούνται, οι τηλεπικοινωνίες έχουν πέσει.

Ωστόσο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του enikos.gr χθες το βράδυ κατάφερε να οργανωθεί ένα καραβάνι από συνολικά 14 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα πέντε με Έλληνες και να αποχωρήσει – παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας – από την Μαριούπολη.

Πριν από λίγο η αυτοκινητοπομπή των 14 έφτασε στο Ντνίπρο.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο καραβάνι των Ελλήνων και δημοσιογράφων που κατάφερε να περάσει στην Ρουμανία αργά τα ξημερώματα του Σαββάτου συνεχίζει την πορεία του σε δύο διαφορετικά γκρουπ με κατεύθυνση την Ελλάδα. Η μια αυτοκινητοπομπή αποτελείται από δυο λεωφορεία και η δεύτερη από συνολικά 20 αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr