Ακρίβεια: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης – Όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα στήριξης



Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το πακέτο των μέτρων θα  ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη και θα περιλαμβάνει επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου,  οικονομική ενίσχυση κατά της ακρίβειας για τους πιο ευάλωτους αλλά και επιδότηση για τα καύσιμα με διευρυμένα κριτήρια, όπως γνωστοποίησε  σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο Οικονόμου , “τρία πράγματα θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός αυτής της εβδομάδας, Τετάρτη-Πέμπτη. Πρώτα απ’ όλα θα έχουμε την συνέχιση της υποστήριξης της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά  το ρεύμα, την ενέργεια και το φυσικό αέριο”. Ωστόσο, δεν ανέφερε το ακριβές ποσό της επιδότησης .  “Μένουν οι τελευταίες πινελιές για να μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και πιο σαφείς. Εγώ σήμερα δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις σε όλα, δεδομένου ότι και χθες είχαμε σύσκεψη  και σήμερα θα συνεχιστούν οι συσκέψεις “, σημείωσε.

“Γίνεται κάθε προσπάθεια, να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα…..  και  κυριολεκτώ. Να εξαντληθεί και η τελευταία δυνατότητα  που  υπάρχει για να είναι ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια σε όλους τους κλάδους .Ένας πυλώνας λοιπόν είναι το ενεργειακό, ρεύμα και φυσικό αέριο “, τόνισε και ανέφερε ότι η επιδότηση αυτή θα είναι  οριζόντια και θα αφορά και  επιχειρήσεις  και αγρότες.

“Θα είναι οριζόντιο το μέτρο. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες  που έχουμε”, υπογράμμισε.

Οικονομική ενίσχυση για τους  πιο αδύναμους

Επίσης ανέφερε ότι το πακέτο των μέτρων αυτών θα  περιλαμβάνει  ενίσχυση  οικονομική κυρίως σε πιο αδύναμους και πιο ευάλωτους . “Επίσης συνεχίζεται η συζήτηση για το ύψος και για την περίμετρο. Αυτά θα είναι χρήματα τα οποία με κάποιον τρόπο θα έρθουν απευθείας στους ανθρώπους  για να τους ανακουφίσουμε. Πάντοτε οφείλουμε να τους  τοποθετούμε ρεαλιστικά στα πραγματικά πλαίσια, για να τους ανακουφίσουμε στις συνέπειες της ακρίβειας “.

Στην ερώτηση εάν η  ενίσχυση αυτή θα είναι στα πρότυπα της  επιδότησης  των Χριστουγέννων, δηλαδή εάν θα  αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους , αυτούς που παίρνουν επίδομα αναπηρίας  και ανέργους  και εάν θα  προστεθούν και χαμηλόμισθοι είπε: “Θα αφορά τους ανθρώπους που περιγράφετε. Bρίσκεται σε εξέλιξη  η επεξεργασία για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα  για να δούμε μέχρι που θα φτάσει η περίμετρος. Τα χρήματα προφανώς θα είναι αφορολόγητα, δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή. Θα τα πάρει ο κόσμος για να ανακουφιστεί από τις ανατιμήσεις  που αντιμετωπίζει σε όλες τις πτυχές του βίου του”.

Παρέμβαση στα καύσιμα

“Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα θα υπάρχει παρέμβαση. Εκείνο που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι η παρέμβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που βάζει καύσιμα  να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη  από αυτή  που αναγράφεται στην αντλία” σημείωσε και τόνισε ότι θα υπάρχουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. “Eπιχειρούμε να κάνουμε και μια παρέμβαση για τους επαγγελματίες πέραν από τους καταναλωτές. Να ενισχύσουμε και τον κόσμο που παράγει.  Και αυτός ο κόσμος δοκιμάζεται. Και αυτός ο κόσμος τις δυσκολίες του τις μετακυλίει στο κόστος στην κατανάλωση. Έχουμε ένα πάρα πολύ πολύπλοκο και σύνθετο πρόβλημα”.

Εν συνεχεία μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται αυτή τη επιδότηση. “Δεν θα είναι ούτε πολύπλοκο, ούτε δύσκολο, ούτε θα συνιστά άσκηση πυρηνικής φυσικής. Δύο ημέρες υπομονή, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός. Εκείνο που μπορώ να σας  πω σήμερα είναι ότι πολύς κόσμος όχι λίγος , μέσα σε μια αρκετά απλωμένη περίμετρο εισοδηματικών κριτηρίων, θα πληρώνει τα καύσιμα φθηνότερα από ό,τι τα πληρώνει σήμερα”.

Στην ερώτηση εάν τα ετήσια εισοδηματικά κριτήρια  για την επιδότηση αυτή θα είναι από 20.000 ευρώ  μέχρι 30.000 ευρώ,  είπε ότι “σπάνια οι πληροφορίες σας είναι λάθος. Άρα σε ό,τι αφορά την ιστορία των καυσίμων πάμε σε μια μεγαλύτερη περίμετρο για ιδιώτες και επαγγελματίες,  έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να έχει μια ενίσχυση για να ανακουφιστεί από τις υψηλές τιμές “.

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα υπάρχει πλατφόρμα για την επιδότηση αυτή .”Ο τρόπος δεν θα είναι ούτε πολύπλοκος, ούτε δύσκολος  θα είναι εύχρηστος στον κόσμο. Εκείνο που μπορούμε να πούμε σήμερα και  να κρατήσει ο κόσμος, είναι ότι μια αρκετά μεγάλη περίμετρος πολιτών θα πληρώνει εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας,  φθηνότερα τα καύσιμα από αυτά που φαίνονται στην τιμή της αντλίας σήμερα”.


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr