Λάρισα: Ο παγετός προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες (VIDEO)


Δεκάδες αγρότες σε περιοχές κυρίως των δήμων Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, καταστράφηκαν από τον παρατεταμένο παγετό που επικράτησε κατά την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας πολλών δενδρωδών καλλιεργειών. Οι ζημίες είναι ανεπανόρθωτες  σε χιλιάδες δένδρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Στέλιο Τσικριτσή, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, που παράγει η περιοχή, καλύπτοντας το ένα τρίτο της εγχώριας παραγωγής, αλλά και αμύγδαλα και κυρίως η ποικιλία Τέξας που αυτό το διάστημα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, χτυπήθηκαν ξανά, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Ωστόσο, όπως είπε, και στις πιο όψιμες ποικιλίες είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα μόλις ανοίξουν τα μπουμπούκια, αφού αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί  πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Τσικριτσής, είπε ότι οι αγρότες είναι πλέον σε απόγνωση και ζητούν αποζημίωση στο 100 % της ζημίας, και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στον Δήμο Τεμπών, οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ Λάρισας και με τους Γεωπόνους του Δήμου, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, διεκδικώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεων, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες που έχουν πληγεί να επιβιώσουν.


Πηγη: ertnews.grΌλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu