Τεχνική σύσκεψη στην Καρδίτσα υπό τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό για την πορεία των έργων του Ιανού- Τί ζητούν Περιφέρεια, Δήμοι και ΤΟΕΒ


Ευρεία τεχνική σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην Καρδίτσα με  αντικείμενο:

-την  αποτίμηση της  κατάστασης  στην περιοχή, ενάμιση χρόνο μετά τον Ιανό

-την πρόοδο  των έργων αποκατάστασης και  των αποζημιώσεων

-τον σχεδιασμό που αρχίζει να εκτυλίσσεται το επόμενο διάστημα λόγω της καλοκαιρίας, αλλά και

-τις  εκκρεμότητες που εντοπίζονται και χρειάζεται να επιλυθούν.

 Στη σύσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν αναλυτικά οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Β. Τσιάκος, Παλαμά Γ. Σακελλαρίου, Σοφάδων Θ. Σκάρλος, Μουζακίου Φ. Στάθης, Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος, Αργιθέας Ανδ. Στεργίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κ. Ζυγογιάννης, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θ. Μαρκινός,  Θεσσαλιώτιδος Σπ. Γιωτάκος, Σελλάνων Β. Φαλάρας, Τιτανίου Β. Γιαννάκος, Κρανέας Δημ. Αλεξανδρής και ο πρόεδρος ΓΟΕΒ Θεσσαλίας Δημ. Παπαμιχαήλ.

«Ευχαριστώ τους ανθρώπους της Καρδίτσας για την ψυχραιμία τους, την εγκράτεια και τη συνεργασία που επέδειξαν στην μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ποτέ η  περιοχή της  Καρδίτσας και η Θεσσαλία, το  «φαινόμενο χιλιετίας» του Ιανού. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο,  τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τους Βουλευτές, τους Δημάρχους, τις διοικήσεις των  ΤΟΕΒ, το Επιμελητήριο   και όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε  άμεσα, καταλυτικά και αποτελεσματικά.  Ευχαριστώ τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας που με  περιορισμένους ανθρώπινους πόρους έφεραν σε πέρας ένα τεράστιο έργο, ολοκληρώνοντας και καταθέτοντας στο Υπουργείο  6.295 φακέλους εκτίμησης ζημιών για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, συντάσσοντας τεύχη δημοπράτησης και προχωρώντας  τα έργα αποκατάστασης.

Για τον «Ιανό» έχουν δεσμευτεί και διατίθενται 700 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Ένωση  για τη  δίκαιη στήριξη των πληγέντων και για  την αποκατάσταση των υποδομών στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επενδύσει 75 εκατομμύρια ευρώ για 245 έργα αποκατάστασης  που ολοκληρώθηκαν και εξελίσσονται στο οδικό δίκτυο, για καθαρισμούς ποταμών  και ενισχύσεις αναχωμάτων στους Δήμους Σοφάδων, Λίμνης Πλαστήρα και Παλαμά. Ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις σε 106 σημεία στα ποτάμια της περιοχής. Κινηθήκαμε  γρήγορα, νόμιμα, σύμφωνα με το όσα προβλέπει ο νομοθέτης για  καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και   επιλέξαμε τη διαδικασία της διαγωνιστικής διαπραγμάτευσης, γιατί αυτός  είναι  ο μόνος τρόπος διασφάλισης της ταχύτητας  υλοποίησης των έργων, προλαβαίνοντας και τις ανατιμήσεις  στα υλικά κατασκευής των έργων. Οι πρότυπες διαδικασίες που ακολουθήσαμε στον Ιανό αποτέλεσαν νόμο του  κράτους, οδήγησαν σε μεταρρύθμιση του κρατικού πλαισίου αρωγής και υιοθετήθηκαν στις επόμενες φυσικές καταστροφές, σεισμούς και πυρκαγιές,  που έπληξαν τη χώρα.  Διαβάσαμε το μέλλον, είδαμε τους κινδύνους που έρχονται και  με τα έργα μας προλάβαμε  ζημίες από μετέπειτα φυσικές καταστροφές όπως ο Διομήδης. Ο Ιανός έφερε στην Καρδίτσα το μεγάλο έργο των αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού μέσω ΣΔΙΤ και άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το έργο του Αχελώου. Είμαστε διαχρονικά παρόντες, διεκδικούμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε.  Κάναμε πλήρη χαρτογράφηση των έργων  και την παραδώσαμε στο Υπουργείο.  Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε διαχείριση με τόση ομόνοια, ταχύτητα, συντονισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Προεξοφλούμε το μέλλον  με ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, αντιμετώπισης και ενίσχυσης των πληγέντων. Είμαστε εδώ  για να δούμε την επόμενη μέρα και ό,τι επιπλέον χρειάζεται από άποψη υποδομών, αλλά και για να ολοκληρωθεί γρήγορα και δίκαια η αποζημίωση των ανθρώπων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Τι ζητούν Περιφέρεια  Θεσσαλίας,  Δήμοι και ΤΟΕΒ

-Να πληρωθούν άμεσα όλες οι αποζημιώσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.   Πρόκειται για συνολικά 1.393 φάκελους εκτίμησης ζημίας, που  έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο.

-Να πληρωθούν όλες  οι  επιχειρήσεις, για τις οποίες εκκρεμούν  οι αποζημιώσεις, παρότι έχουν αποσταλεί όλοι οι φάκελοι  στο Υπουργείο. Σε σύνολο 1399 φακέλων, εκκρεμούν περίπου 300 πληρωμές.

-Να ανοίξει η πλατφόρμα για να συμπληρωθούν οι αιτήσεις από τους πολίτες που δικαιούνται  5.000 € και  τις επιχειρήσεις  που δικαιούνται 8.000 €.

-Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους ΤΟΕΒ,  για να προχωρήσουν  σε αναγκαία έργα εν όψει  της νέας  αρδευτικής   περιόδου

-Να πληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερο  οι εργοληπτικές επιχειρήσεις  για τις οποίες καθυστερεί η πληρωμή, λόγω της  διαδικασίας μετάβασης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Υπουργείων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

-Να  χρηματοδοτηθεί ειδικό πρόγραμμα κατασκευής  δικτύων ομβρίων  σε  τοπικά διαμερίσματα

-Να δοθεί προτεραιότητα  στους πληγέντες Δήμους για την ένταξη έργων αγροτικής οδοποιίας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

-Η ΔΕΗ να δώσει προτεραιότητα στην ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων και την αντικατάσταση υλικών μετά από φθορές και  δολιοφθορές. Το θέμα επιλύεται μετά από  επικοινωνία του  Περιφερειάρχη με τη ΔΕΔΔΗΕ

-Να δοθεί  στοχευμένα, έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, στους Δήμους που  είχαν αυξημένα λειτουργικά έξοδα λόγω σίτισης και στέγασης πληγέντων  δημοτών

-Να ξεκινήσει άμεσα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ που  έχει αναλάβει  για καθαρισμούς, διευθετήσεις και  μελέτες στα ποτάμια. Να  προχωρήσει άμεσα το σύνολο των έργων αποκατάστασης 143 εκατ. ευρώ  που έχει αναλάβει η εταιρία  στα ορεινά  -Μουζάκι και  Αργιθέα- και στην Καρδίτσα  και  επιπλέον  αναγκαία συμπληρωματικά έργα στις περιοχές που επιχειρεί η εταιρία

-Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση  για  τη βυθομέτρηση της λίμνης Πλαστήρα και  τη διακρίβωση του ύψους των προσχώσεων ώστε να δρομολογηθεί έργο καθαρισμού της Λίμνης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Νούσιος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Δ. Αναγνωστόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λ. Ρογγανάκη και Ν. Καραγιάννης, ο ειδικός σύμβουλος Δ. Κουτρομάνος και  η διευθύντρια Τεχνικών  Υπηρεσιών  Π.Ε. Καρδίτσας Β. Πετσιά.