Στη Θεσσαλία «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» 17 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής ECON


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε  στη Λάρισα η  Αντιπροσωπεία της  Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής ECON της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και μέλους της Επιτροπής ECON Κώστα Αγοραστού. Η επίσκεψη της ECON, οργανώθηκε στο πλαίσιο της διάκρισης «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης», με την οποία έχει βραβευτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  της  ολοκληρωμένης στρατηγικής της για την ενίσχυση  της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με  έργα, προγράμματα και δράσεις που  οδηγούν σε επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ  την τελευταία δεκαετία καθώς και της επιλογής της από την Επιτροπή των Περιφερειών,  ως   μοναδικής  Περιφέρειας στην Ελλάδα που αποτελεί Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Κόμβο  RegHUB.

Τα  17 μέλη της ΕCON   είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν  από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την οικονομία και  την παραγωγική διάρθρωση της Θεσσαλίας καθώς και για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που   αξιοποιεί  η Περιφέρεια για την ενίσχυση  των επιχειρήσεων, με έμφαση στις επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19. Συνοδευόμενη  από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας Βασίλη Πινακά, η Αντιπροσωπεία της  ECON   επισκέφτηκε επιχειρήσεις της Λάρισας που  ενισχύθηκαν χρηματοδοτικά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτελούν  «καλές  πρακτικές» εφαρμογής των ενισχύσεων της Ε.Ε. για τις MME και την επιχειρηματικότητα, στην περίοδο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα   τα μέλη της ECON επισκέφτηκαν:

-την ηγέτιδα εταιρία στην ελληνική διέλαση αλουμινίου EXALCO Aluminium Systems. Ξεναγήθηκαν από τον  πρόεδρο  και διευθύνοντα σύμβουλο  Ιωάννη Καντώνια και ενημερώθηκαν για το όραμα και τους στόχους ενός εκ των μεγαλυτέρων επιχειρηματικών ομίλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 625 υπαλλήλους. Ο κ. Ι. Καντώνιας  παρουσίασε στα μέλη της  ECON το στρατηγικό επενδυτικό  πρόγραμμα  του Ομίλου που αναμένεται να εκτιναχθεί τις επόμενες χρονιές, καθώς οι εξαγωγές διπλασιάζονται και τους βασικούς  πυλώνες της φιλοσοφίας ανάπτυξης του Ομίλου, που εστιάζει στις συνεχείς επενδύσεις στο  ανθρώπινο δυναμικό και στη χρήση 100% καθαρής ενέργειας.

- την  PROGNOSIS BIOTECH, επιχείρηση βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών δοκιμών in vitro προς χρήση στις αγορές τροφίμων, ποτών, γεωργίας και κλινικών διαγνώσεων. Ξεναγήθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο  Αντώνιο Νταντάσιο και ενημερώθηκαν για τις τέσσερις συνολικά μεθόδους ανίχνευσης κορωνοιού που έχει αναπτύξει η εταιρία: τρία τεστ ELISA (δοκιμές μάζας) και ένα γρήγορο τεστ πλευρικής ροής. Μαζί, αυτές οι τεχνικές ανιχνεύουν αντισώματα στην στεφανιαία αρτηρία μέσω δείγματος ή ορού αίματος.

-το Οινοποιείο «Ktima Karipidis». Τα μέλη της  ECON ξεναγήθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο  Παντελή Καριπίδη στο οικογενειακό οινοποιείο που δίνει βαρύτητα στην παραγωγή και τη συντήρηση του κρασιού, στην έκθεση αγροτικών μηχανημάτων παλαιάς εποχής που λειτουργεί στο χώρο, καθώς και στην αίθουσα γευσιγνωσίας όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα της ετικέτας Καριπίδη.

Η αντιπροσωπεία της ECON

Στην αποστολή συμμετείχαν ο  Πρόεδρος της ECON Michael Murphy (Ιρλανδία), ο Γενικός Γραμματέας της ECON Piotr Zajaczkowski (Πολωνία) και τα μέλη Rob Jonkman (Ολλανδία),  Dan Boyle (Ιρλανδία),  Γιάννης Κουράκης (Ελλάδα), Dainis Turlais (Λετονία), Mindaugas Sinkevicius (Λιθουανία), Sergio   Caci (Ιταλία),  Jozsef Kobor (Ουγγαρία), Miroslaw Lech (Πολωνία),  Bruno Hranic (Κροατία), Adrian Teban (Ρουμανία), Mariusz  Frankowski (Πολωνία),  Juri      Gotmans (Εσθονία),  Αdrian Αriel Ζittelli Ferrari  (Ισπανία), Σταύρος Σταυρινίδης (Κύπρος) και Robert Szabo (Ουγγαρία).

Δείτε το video: https://youtu.be/qMvWoePjJL4