Πλατφόρμα για το ρεύμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποζημίωση έως 600 ευρώ – Τα SOS για τις αιτήσεις



Έρχεται πλατφόρμα για τη χορήγηση της έκτακτης αποζημίωσης έως 600 ευρώ στους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.  Όπως είπε  “σε σχέση με τον μηχανισμό επιστροφής κόστους ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης. Αφορά σε οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή”.

Το ποσοστό επιδότησης και τα κριτήρια
” Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας, για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 και αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ (και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας”, συμπλήρωσε ο κ.Σκυλακάκης .

“Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής]  * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Και τόνισε ότι ”  οι μικρές επιχειρήσεις έχουν, ήδη, καλυφθεί, αναδρομικά, από τον Ιανουάριο. Κάτι, που θα διαπιστώσουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος που θα λάβουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από όπου θα αφαιρεθούν ποσά, που αντιστοιχούν με την ενίσχυση που έπρεπε να λάβουν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο”.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, ποια θα είναι διαδικασία για την χορήγηση της επιδότησης και πώς θα φορολογηθεί
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο  Γενικός  Γραμματέας  Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θανάσης  Πετραλιάς ρωτήθηκε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αποζημίωση αυτή και ποια θα είναι η διαδικασία για τη  χορήγηση της .

“Δεν θέλω να αναφέρω ακριβώς το χρόνο που θα ανοίξει η πλατφόρμα. Η ιδέα είναι να γίνουν οι πληρωμές τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Ωστόσο στην πλατφόρμα πρέπει να τηρούνται και οι λογαριασμοί  που έχουν εκδοθεί τον Μάιο.  Άρα προσανατολιζόμαστε προς Αρχές Ιουνίου”.

Πώς θα λειτουργεί στην πράξη ο μηχανισμός 

Όσον αφορά στη διαδικασία για τη χορήγηση της επιδότησης,  ο κ. Πετραλιάς  είπε ότι: ” Θα μπαίνει ο πολίτης, θα του εμφανίζει η πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 είτε είναι ενοικιαστής είτε είναι ιδιοκτήτης .Δίπλα από την κύρια κατοικία  έχει το ρολόι  και το ποσοστό κοινής χρήσης της  ιδιοκτησίας . Θα λέει είναι σωστά αυτά τα στοιχεία ; Εάν όχι επικαιροποιήστε . Έχετε αλλάξει κύρια κατοικία;  Θα δηλώνετε  την νέα κατοικία.

Θα καταχωρείται η νέα κατοικία στο μητρώο της ΑΑΔΕ   και με βάση τα ρολόγια αυτά θα αντλήσουμε  από τους παρόχους τρία  στοιχεία  για κάθε μήνα:

  • το ποσό της  ρήτρας  αναπροσαρμογής,
  • την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος,
  • και την  έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος “.
Kαι συνέχισε λέγοντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής μείον  την έκπτωση του κράτους, μείον  την έκπτωση του παρόχου είναι το ποσό  της αποζημίωσης  για κάθε μήνα. Αθροίζοντας τους 6 μήνες βγαίνει το συνολικό ποσό επιστροφής  επί 60% αυτών των ποσών της επιστροφής και έτσι θα λειτουργήσει η πλατφόρμα”. Επίσης ανέφερε ότι  η επιδότηση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει ρύθμιση

Τέλος ο κ. Πετραλιάς ρωτήθηκε εάν την επιδότηση θα λάβουν και όσοι  έχουν ήδη  κάνει ρύθμιση και πληρώνουν με δόσεις  τους λογαριασμούς  και εάν το πλαφόν χρειάζεται έγκριση από την  Κομισιόν . ” Λαμβάνουν το ποσό όλοι ανεξαρτήτως εάν έχουν κάνει ρύθμιση  όχι, το σύνολο του ποσού. Έχουμε συζητήσει με την Κομισιόν δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα όσον αφορά την επιστροφή είναι έτοιμοι”, συμπλήρωσε.


Πηγη: enikos.gr 


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr