Επίδομα παιδιού: Κλείνει την Παρασκευή η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ – Πότε θα πληρωθεί η δεύτερη δόση



Αύριο, Παρασκευή,6 Μαΐου 2022  στις 6 μμ θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ. 

O Οργανισμός σημειώνει ότι κατόπιν τούτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις, ώσπου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου 2022.

Μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021.

Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οδηγός του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα παιδιού.  

Αναλυτικά:

Σε ποιους χορηγείται το επίδομα παιδιού;
Το επίδομα παιδιού χορηγείται, κατόπιν αίτησης, στις κατηγορίες προσώπων που αναφέρονται στην ερώτηση 28, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση; 
Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στον χρόνο που ορίζεται στην ερώτηση (2). Τέκνο γεννημένο τον Δεκέμβριο τρέχοντος έτους δεν δικαιούται επίδομα το τρέχον έτος.

Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται το επίδομα;
Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. Το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους είναι η 31η Αυγούστου για τα τέκνα εκείνα που πήραν πτυχίο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και η 31η Δεκεμβρίου για εκείνα που πήραν πτυχίο από το μήνα Σεπτέμβριο και μετά.

Η άδεια παραμονής μου έληξε εντός του έτους και το επίδομα παιδιού διακόπηκε. Τι πρέπει να κάνω; 
Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί η νέα άδεια διαμονής, έχετε τη δυνατότητα να επισυνάψετε την ισχύουσα άδεια διαμονής και το επίδομα παιδιού θα σας χορηγηθεί μόνον όταν ελεγχθεί από εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΟΠΕΚΑ. (Προσοχή: από την επισυναπτόμενη άδεια πρέπει να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και η διάρκεια της άδειας, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

Πήρα τις πρώτες διμηνιαίες δόσεις του 2022 και μετά την υποβολή του φετινού Ε1 δεν δικαιούμαι επίδομα παιδιού. Πώς μπορώ να επιστρέψω το ποσό που εισέπραξα;
Η/οι χορηγηθείσα/ες δόση/εις θεωρείται/ούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και θα πρέπει να επιστραφεί/ουν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477), με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας. Αντίγραφο του παραστατικού – καταθετηρίου, πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας της εφαρμογής.

Πώς υπολογίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού; 
Για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετράται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρούνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στην αίτηση Α21 και διαθέτουν ΑΦΜ με υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (άρθρο 214 του ν.4512/2018). Ο υπολογισμός γίνεται κάθε φορά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα στοιχεία αντλούνται από την ηλεκτρονική εφαρμογή του Επιδόματος Παιδιού (Α21), αυτόματα. Το ποσό που ανακτάται μέσω της διαλειτουργικότητας των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων (της ΑΑΔΕ και του Α21), είναι συνολικό και προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους εισοδημάτων όλων των ΑΦΜ που συμμετέχουν στην αίτηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή προέλευσης των εισοδημάτων αυτών ή το μέλος της οικογένειας στο οποίο αντιστοιχούν.

Πόσα χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;
Οι Έλληνες πολίτες, οι Ομογενείς αλλοδαποί, οι πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ε.Ο.Χ, οι πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος. Oι πολίτες άλλων κρατών, πλην των παραπάνω περιπτώσεων, απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης Α21.

Λόγω άγνοιας δεν είχα υποβάλει σχετική αίτηση Α21. Τι μπορώ να κάνω για να μου καταβληθεί το επίδομα παιδιού για τα προηγούμενα χρόνια; 
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης Α21 για προηγούμενα χρόνια έχει λήξει και δεν μπορεί να υποβληθεί σχετική αίτηση.

Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο;
Ναι, το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr