Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ


Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ

Σε περίπου 15 ημέρες η έναρξη υποβολής προτάσεων για τη μεταποίηση


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου η διευρυμένη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο παρουσία εκπροσώπων θεσσαλικών επιχειρήσεων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, κ. Παναγιώτης Λαμπρινός, παρουσίασε αναλυτικά τις παραμέτρους του Νόμου (στόχοι, καθεστώτα, πεδία εφαρμογής, επιλέξιμες δαπάνες, είδη ενισχύσεων, προϋποθέσεις υπαγωγής, καταβολή ενισχύσεων) καθώς και τον νέο Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων.  Επίσης, επισήμανε και τις αλλαγές, που κύριο σκοπό έχουν την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενταχθούν.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε  ότι σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή επενδυτικών σχεδίων, με πρώτο καθεστώς τη Μεταποίηση και θα ακολουθήσουν τα καθεστώτα ενισχύσεων για Τουρισμό και Αγροδιατροφή, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ενεργοποιηθεί και τα 13 καθεστώτα.  Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα την αναπτυξιακή διάθεση που υπάρχει στη χώρα μας και εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης ώστε το 95% των πόρων να αφορά την ελληνική περιφέρεια.  Τέλος, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ο ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος με την επιχειρηματική κοινότητα ώστε μέσα από τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς, αφού καλωσόρισε τόσο τους προσκεκλημένους ομιλητές όσο και τους εκπροσώπους του θεσσαλικού επιχειρείν, επισήμανε  ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι ένα βασικό εργαλείο για τις επενδύσεις και το εν λόγω νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση.  Μετέφερε, ωστόσο στον Υπουργό, τη δυσαρέσκεια των Θεσσαλικών Επιχειρήσεων για τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί στην ενεργοποίηση του Νόμου και πως  η επενδυτική δραστηριότητα στη περιοχή πλήττεται, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ανταγωνιστικότητα των θεσσαλικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Υπογράμμισε δε, ότι η ψήφιση της νομοσχεδίου δεν είναι αρκετή και ότι οι αντιδράσεις της πολιτείας πρέπει να είναι άμεσες και αντίστοιχες των περιστάσεων.

Στο τέλος της συνεδρίασης υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των θεσσαλικών επιχειρήσεων και του κ. Λαμπρινού όπου δόθηκαν διευκρινήσεις για επιμέρους διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου όπως και απαντήσεις σε προβληματισμούς της θεσσαλικής επιχειρηματικής κοινότητας. 

Τη συνεδρίαση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη ενώ ο Οικονομικός Επόπτης κ. Βασίλης Γουγουλιάς συντόνισε τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρισταμένων.