Παρουσίαση του παραδείγματος της Λάρισας σε εκδήλωση της UNESCO για τις Υγιείς Πόλεις



Το παράδειγμα της Λάρισας και η εφαρμογή πολιτικών για μια Υγιή Πόλη παρουσιάστηκε την 1η Ιουνίου 2022 στο πλαίσιο παγκόσμιου διαδικτυακού σεμιναρίου που οργάνωσε το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης της UNESCO με θέμα “Διά βίου μάθηση για την υγεία:

Εφαρμογή της Διακήρυξης Yeonsu για τις Πόλεις που Μαθαίνουν”. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά τριών webinars που οργανώνει η UNESCO το οποίο αποτελεί συνέχεια της “Διακήρυξης της Yeonsu” που υπογράφηκε στη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου των Πόλεων που Μαθαίνουν (Οκτώβριος 2021) και αφορά στη δέσμευση των Πόλεων του Δικτύου να παρέχουν ευκαιρίες μάθησης για την Υγεία και την Ανθεκτικότητα. Η επιλογή της παρουσίασης του παραδείγματος της Λάρισας και ο διάλογος που αναπτύχθηκε αποτελεί ένδειξη παγκόσμιας αναγνώρισης για τις δράσεις της πόλης στο πεδίο σε μια πορεία αλλαγών και διαβούλευσης με τους πολίτες σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων.


Δεκάδες εκπρόσωποι πόλεων από όλο τον κόσμο ενταγμένων στο δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO, εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Raul Valdes Cotera, συντονιστή του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO.

Ο Δήμος Λαρισαίων έπειτα από τιμητική πρόσκληση που έλαβε από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO κ. David Atchoarena για τη συμμετοχή του στο πάνελ, εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, ενώ συμμετείχαν και οι κ.κ. Δημήτρης Δημητριάδης, Υπεύθυνος του Θεματικού Πεδίου Πρόληψη & Αγωγή Υγείας του Πανεπιστημίου των Πολιτών και Θεόδωρος Κυρόπουλος, Υπεύθυνος για θέματα υγείας στο Δήμο Λαρισαίων.
Στην ίδια εκδήλωση έκανε παρουσίαση ο Didier Jourdan, επικεφαλής της έδρας της UNESCO για την Παγκόσμια Υγεία και Εκπαίδευση και του ερευνητικού κέντρου του Π.Ο.Υ. για την Εκπαίδευση και την Υγεία και ο Mariano Banzon, επικεφαλής των δράσεων για την υγεία στην πόλη Balanga (Φιλιππίνες).


Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO, και στην συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της Λάρισας και της πόλης Balanga. Εκ μέρους της Λάρισας ο κος Δεληγιάννης παρουσίασε τις βέλτιστες πρακτικές και την εμπειρία της πόλης στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών προώθησης της διά βίου μάθησης για την υγεία και την ανθεκτικότητα με τη δραστηριοποίηση του Πανεπιστημίου των Πολιτών και τη δημιουργία του αντίστοιχου τμήματος στο Δήμο Λαρισαίων, τις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και το διάλογο που αναπτύχθηκε στην πόλη με την εφαρμογή του ΣΒΑΚ, καθώς και για το ρόλο και τη σημασία της μάθησης, στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.


Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr