Στον ΟΗΕ ο Δήμαρχος Τρικκαίων και η περιβαλλοντική δράση του Δήμου


Την ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις της ΕΕ μέχρι το 2030 ανέφερε ως σημαντικό στοιχείο για τα Τρίκαλα και συνολικότερα την Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Τρικκαίων στη Νέα Υόρκη.

 
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 συμμετείχε ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο «5ο Φόρουμ Τοπικών και Περιφερειακών Κυβερνήσεων για την Ατζέντα 2030». Αυτή η Ατζέντα αφορά στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, τμήμα του οποίου είναι η δράση για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις της ΕΕ, όπου την περασμένη άνοιξη εντάχθηκε ο Δήμος Τρικκαίων. Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι, «αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στον Στόχο 13 για την Κλιματική Αλλαγή, λαμβάνοντας μέρος στο φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030. Η πόλη μου, τα Τρίκαλα, έχει την τιμή να είναι μια από αυτές».


Ο κ. Παπαστεργίου – όντας ο πρώτος Δήμαρχος Τρικκαίων που πήρε τον λόγο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών - ουσιαστικά στην ομιλία του στάθηκε στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας σε δύο επίπεδα. Σε αυτό της αντιμετώπισης της πανδημίας και της φτώχειας, και σε αυτό της επίτευξης των 17 στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.


Για την πανδημία και τη φτώχεια αναφέρθηκε
- στη μέγιστη παρουσία των Δήμων, κυρίως μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
- στην ενίσχυση πολιτών μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ (διανομή προϊόντων), καθώς μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 έχουν πραγματοποιηθεί ανά σύμπραξη σε όλη την Ελλάδα 1.371 διανομές.


Για τις υποδομές αναφέρθηκε
- στα 167 έργα 700 εκ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί σε έργα Δήμων και ΔΕΥΑ για ύδρευση και αποχέτευση με χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
- στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα»
- στις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες
- στις προσκλήσεις 320 εκ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για τις Smart Cities


Επίσης ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι με προτάσεις που φέτος ξεπέρασαν το 1,1 δις ευρώ, οι Δήμοι της χώρας επιχειρούν να αντλήσουν πόρους για πόλεις πιο πράσινες και πιο βιώσιμες, που παράλληλα θα φέρουν και θετικό αναπτυξιακό πρόσημο στην κοινωνία. «Είναι σημαντικό οι Δημότες να περπατάνε σε ασφαλή, καινούργια πεζοδρόμια, ακόμη πιο σημαντικό, σε αυτά να περπατάνε πολίτες με καλά αμειβόμενες δουλειές, απαντώντας στον θεματικό στόχο 1, 8 και 10», τόνισε.


Σημειώνεται ότι η ομιλία Παπαστεργίου στον ΟΗΕ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωση υψηλής παρέμβασης, με την ευκαιρία του «Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου» του 2022 των Ηνωμένων Εθνών (HLPF). Αυτό το φόρουμ αφορά στις προόδους που έχουν σημειωθεί σε σχέση με τους αναπτυξιακούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.