ΔΕΘ: Τα 21 μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρξουν 5,5 δισ. ευρώ μέτρα για 2022-2023 και υπογράμμισε ότι διατέθηκαν 50 δισ. ευρώ για τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Από τον Ιανουάριο

-Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες. Με αυτό το μέτρο αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις

-Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στο Δημόσιο καταργείται και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο

-Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Κατά 50% θα υπολογίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τον πληθωρισμό. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

-Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε «αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων ευθύνης – μεσοσταθμικά κατά 10%» και αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης.

-Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες.

-Επιπλέον επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως τον Ιούνιο 2023 και αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.

-Επίσης ανακοίνωσε αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρα, καθώς και αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

-Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, και θα υπάρξουν περισσότεροι από 100.000 ωφελούμενοι.

-Επιπλέον, ανακοίνωσε ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών.

-Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους με ενίσχυση μέχρι 30.000 ευρώ. Επίσης κίνητρο έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων.

«Θεσμοθετείται η “κοινωνική αντιπαροχή” για δημόσια ακίνητα – τα μισά για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές» είπε προσθέτοντας ότι η Golden Visa θα απαιτεί 500.000 ευρώ για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

Επιπλέον ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Εστία 2» όπου το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες.

Τα 8 άμεσα μέτρα έως το τέλος του 2022

-Τον Δεκέμβριο 2,3 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ. Η ενίσχυση αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.  Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν ακόμη μια μηνιαία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν 1,5 δόση.

-Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία.

-Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου το επίδομα θα διπλασιάζεται, είπε ο κ. Μητσοτάκης.  Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό, σημείωσε. Επίσης, είπε, μελετούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα μια ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους.

-Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα, ενώ 50 χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές ζωοτροφές.

-Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του “Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή” , καθώς θα διατεθούν επιπλέον 140 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών.

-Επιπλέον 200.000 νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” – επέκταση τουριστικής περιόδου.

-Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων. Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διαρκείας και οπλιτών βραχείας ανακατατάξης, η επέκταση της μάχιμης πενταετίας και η νυχτερινή αποζημίωση, ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

-Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

– Επιχειρήσεις που κάνουν νέα πρόσληψη στο εξής (αν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό πλήρους απασχόλησης) δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το χρόνο.


Πηγή: enikos.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr