Η ουσιαστική στήριξη της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση το κύριο θέμα συζήτησης Διοίκησης ΣΘΕΒ και Υπ. Περιβάλλοντος


Η συνέχιση της αύξησης των τιμών ενέργειας, η σημαντική επιβάρυνση που αυτές επιφέρουν στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά της τέθηκαν ως κύρια ζητήματα  στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς και μέλη της Διοίκησης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα στο πλαίσιο της έλευσής του στη Λάρισα.

Ο κ. Ρουπακιάς  ανέφερε πως το κόστος της ενέργειας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί  τις επιχειρήσεις και ζήτησε τις άμεσες ενέργειες από την Κυβέρνηση προκειμένου να βοηθηθούν.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ αναφέρθηκε σε θέματα όπως η άμεση στήριξη κατά προτεραιότητα για τη Βιομηχανία, η αναβάθμιση των υποδομών των δικτύων για αυτοπαραγωγή, net metering και virtual net metering,  η διερεύνηση της δυνατότητας αναβάθμισης του βιοαερίου και χρήσης του ως καύσιμο μεταφορών ή έγχυσή του στο δίκτυο του φυσικού αερίου και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επενδύσεις που θα συντελέσουν στην ενεργειακή επάρκεια των επιχειρήσεων.

Επίσης, σε ειδική αναφορά που έκανε τόσο ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ όσο και ο Πρόεδρος των Εγκατεστημένων στη ΒΙΠΕ Λάρισας κ. Β. Γκάγκος τονίστηκε η αναγκαιότητα της άμεσης αναβάθμισης των κορεσμένων δικτύων στη ΒΙ.ΠΕ.Λ ώστε να μπορέσουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις να αυτοπαράγουν την ενέργειά τους ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητά τους. 

Ο Υπουργός συμφώνησε στην αναγκαιότητα για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις όπως και για την απελευθέρωση χώρου στα κορεσμένα δίκτυα. Προέτρεψε δε τις επιχειρήσεις να κάνουν χρήση όλων των ευεργετικών διατάξεων του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι οποίες παρέχουν λύσεις για την ενεργειακή απεξάρτηση των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε για άμεση κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Διοίκηση του ΣΘΕΒ στην Αθήνα ώστε να συζητηθούν εκτενέστερα τα προβλήματα της μεταποίησης, λόγω της ενεργειακής κρίσης, με κύριο γνώμονα την πραγματική στήριξη της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. 

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενώ από τη Διοίκηση του ΣΘΕΒ παρέστησαν οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Γ. Καρκανιάς, Β. Μπρέτας και Β. Σαγρής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Χ. Γιακουβής, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Β. Γουγουλιάς, τα Μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Β. Γκάγκος, Απ. Δοντάς, η Γενική Διευθύντρια κα Ελ. Καματέρη, από το Γραφείο Προώθησης Θεμάτων και Υποστήριξης Μελών ο κ. Χ. Τσιτόπουλος.