Το ΕΣΠΑ και το αποτύπωμά του στον Δήμο Τρικκαίων σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Τσιτσάνη


Το θετικό αποτύπωμα στην τρικαλινή κοινωνία από τα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, ανέδειξε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2022. Στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων (14 – 16 Οκτωβρίου 2022) που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας,​ η ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκε και στα Τρίκαλα, στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Παρέστησαν στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών από τις Περιφέρειες όλης της χώρας με ειδική την παρουσία του κ. Patrick Paquet, από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ενταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επεσήμανε:
- τη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ «εδώ, μέσα στη ζωή μας», καθώς το πρόγραμμα «δίνει οξυγόνο ελπίδας και δυνατότητα ανάπτυξης σε δύσκολες εποχές».
- τις ειδικές παρεμβάσεις ουσίας στον Δήμο Τρικκαίων, με έμφαση στο Μουσείο Τσιτσάνη, στον κοινωνικό τομέα (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Κοινότητας με παραρτήματα για Ρομά, ΚΗΦΗ, Κέντρο Συμβουλευτικής ενάντια στη βία κατά γυναικών κ.α.), στα έργα ουσίας (αναπλάσεις Ληθαίου, κεντρικές πλατείες, ποδηλατόδρομοι κ.α.), στην ενέργεια και τα διδακτήρια (ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων και ανεγέρσεις νέων διδακτηρίων), στο περιβάλλον (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ΣΜΑ, «Πράσινο Σημείο») κ.α.
- τον σημαντικό ρόλο του ΕΣΠΑ στην ανάδειξη και λειτουργία του Μουσείου Τσιτσάνη και όλου του αρχαιολογικού χώρου
- τη σημασία της ανάπτυξης μέσω της απασχόλησης ανθρώπων από πλήθος διαφορετικών ειδικοτήτων.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη σχέση εμπιστοσύνης και στη συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων για την υλοποίηση των έργων, ενώ έδωσε έμφαση και στο Μουσείο Τσιτσάνη, αναφερόμενος στην πνοή που έδωσε στα Τρίκαλα, χαρακτηρίζοντάς το «οξυγόνο ανάπτυξης» πολλών δραστηριοτήτων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι το έργο ανάδειξης του Μουσείου είχε δυσκολίες, αλλά «ο Δήμαρχος το πέτυχε με μεγάλες προσπάθειες»,  όπως για παράδειγμα, με τα προσωπικά αντικείμενα του Βασίλη Τσιτσάνη. και συνδύασε το Μουσείο με τη συνολική δραστηριότητα του Δήμου Τρικκαίων, που ανέδειξαν την περιοχή, όπως το Smart Trikala και ο Μύλος των Ξωτικών.
Ευχαρίστησε, επίσης, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρ. Μαντζανά», για τη συνεργασία της. 


Ο Δήμαρχος Τρικκαίων 

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου από την πλευρά του αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό στοιχείο των Τρικάλων, τη συνέχεια. Μίλησε για το ότι υπάρχει συνέχεια στα μεγάλα έργα, φέροντας ως παράδειγμα ακριβώς το Μουσείο Τσιτσάνη. Αναφέρθηκε στην παραλαβή των κλειδιών επί δημαρχίας Μιχάλη Ταμήλου το 2006 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην κτηριολογική μελέτη επί δημαρχίας Χρήστου Λάππα και, ακολούθως, (από το 2014) στο πλήθος των έργων και προκηρύξεων. Τα οποία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οδήγησαν στο να ξεπεραστούν δυσκολίες και να προωθηθεί η διαμόρφωση, ανάδειξη, λειτουργία του Μουσείου Τσιτσάνη

Ο κ. Παπαστεργίου επίσης αναφέρθηκε στον συνολικό προγραμματισμό για την πόλη, επισημαίνοντας ότι είναι ως ένα παζλ, ψηφίδες για το οποίο προστίθενται συνεχώς, όπως το Μουσείο, οι νέες πλατείες, οι ποδηλατόδορμοι κ.α. Προϋπόθεση, όμως, για αυτό, είναι η ύπαρξης ενός οράματος για τα Τρίκαλα και τον Δήμο Τρικκαίων, κάτι το οποίο προωθείται μέσω των συγκεκριμένων έργων, συνδυάζοντας όλο το φάσμα των παρεμβάσεων (κοινωνικός τομέας, περιβάλλον, αναπλάσεις, πολιτισμός).
Απένειμε, ακόμη τα εύσημα στην τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων για τη συμβολή του προσωπικού στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται.


Το Μουσείο

Σημειώνεται, ότι αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Τσιτσάνη ολοκληρώνεται η υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης. Το πρώτο στάδιο της μελέτης παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του Μουσείου κ. Στ. Καραγιώργο, ενώπιον της προέδρου του Κέντρου Ερευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, Νικολέτας Μπρουζούκη, στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, στον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου,  στη θεματική αντιπεριφερειάρχη Υγείας Δήμητρα Νάτσινα και στον εντεταλμένο σύμβουλο Ντίνο Μπάρδα.
Ακολούθως, τα στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πορεία του έργου για το Μουσείο από τη Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων κ. Θεοδώρα Σαργιώτη, ενώ για το έργο του μεγάλη Ελληνα λαϊκού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη, μίλησε ο κ. Καραγιώργος.