Εγκληματική ομάδα ρήμαξε σπίτια σε Τρίκαλα, Βόλο και Καρδίτσα


Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή, συνδυαστική και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κλοπών σε περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας και του Βόλου.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Ως προς τη δράση της εγκληματικής ομάδας, υπολογίζεται ότι είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021 έως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με κατά συνθήκη εναλλασσόμενους ρόλους και εναλλασσόμενη σύνθεση, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).

Αναλυτικότερα, οι τρεις από τους τέσσερις δράστες, προσέρχονταν, με οχήματα οικείων προσώπων τους ή ενοικιαζόμενα, από περιοχή της Θεσσαλονίκης σε περιοχή των Τρικάλων, τόπο διαμονής του τέταρτου δράστη.
Έχοντας την οικία αυτή ως ορμητήριο της εγκληματικής τους δραστηριότητας, προέβαιναν στη διάπραξη κλοπών, επιλέγοντας μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες ή διαμερίσματα μικρών πολυκατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκληματική τους δραστηριότητα λάμβανε χώρα ιδίως απογευματινές και βραδινές ώρες, μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας, με αποκορύφωμα τα σαββατοκύριακα των αργιών, ημέρες και ώρες δηλαδή που οι ένοικοι απουσίαζαν, λαμβάνοντας υπόψη και τη θερινή περίοδο.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο τέλεσης των κλοπών, αυτές προσομοίαζαν σε διαδοχικές επιδρομές, ενώ οι δράστες, με αιχμηρό αντικείμενο, παραβίαζαν τις κύριες εισόδους, τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα των οικιών, στις οποίες ενίοτε αναρριχούνταν στα μπαλκόνια τους για ευχερέστερη πρόσβαση σε αυτές.

Σύμφωνα με τη διεξοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, εξακριβώθηκε η διάπραξη 26 περιπτώσεων κλοπών – διαρρήξεων, 25 από τις οποίες σε σπίτια και συγκεκριμένα 18 σε περιοχές των Τρικάλων, 6 στην Καρδίτσα και μια στο Βόλο και η 26η σε δικηγορικό γραφείο των Τρικάλων, κατά τις οποίες οι δράστες αφαίρεσαν κοσμήματα και χρηματικό ποσό σε ευρώ και δολάρια.

Το συνολικό αποκομισθέν παράνομο οικονομικό όφελος, από την αφαίρεση χρημάτων υπολογίζεται σε 25.700 € και 1.600 δολάρια, ενώ η προσδιοριζόμενη αξία των αφαιρεθέντων κοσμημάτων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 552.550 ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των μελών της ομάδας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• -12- κινητά τηλέφωνα,
• -1- πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
• είδη ρουχισμού και υπόδησης που φορούσαν οι δράστες κατά την τέλεση των κλοπών,
• -1- φορητός ασύρματος &
• διάφορα έγγραφα και αντικείμενα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.