Ο Δήμος Λαρισαίων τιμά την απελευθέρωση της πόλης από την γερμανική κατοχή


  • Αύριο Κυριακή, κατάθεση στεφάνων μαθητών, φορέων στο Ηρώο της πόλης


Ο Δήμος Λαρισαίων τιμά την επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή, την 23 η Οκτωβρίου 1944. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 18-25 Οκτωβρίου.

Ειδικά, την Κυριακή, ανήμερα της επετείου, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης. Στις 5.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση προσκεκλημένων, φορέων, μαθητών, πολιτών στην είσοδο του δημαρχείου, απ όπου με πομπή θα κατευθυνθούν στο Ηρώο. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2022

Κυριακή 23 η Οκτωβρίου 2022

ΩΡΑ 17:30 Συγκέντρωση στην είσοδο του Δημαρχείου προσκεκλημένων-φορέων-μαθητών-πολιτών

ΩΡΑ 17:35 Με την Φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, μετακίνηση στο Ηρώο της Πόλης (μέσω Παπαναστασίου –Αρχαίου Θεάτρου-Βενιζέλου-Σκυλοσόφου-Ηρώο)

ΩΡΑ 17:45 Άφιξη στο ηρώο της πόλης και παράταξη σημαιοφόρων των σχολείων

ΩΡΑ 17:50 Έναρξη τελετής . Επιμνημόσυνη δέηση

ΩΡΑ 17:55 Ομιλία από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Δημήτριο Τάχο

ΩΡΑ 18:05 Κατάθεση Στεφάνων

ΩΡΑ 18:15 Ενός Λεπτού Σιγή - Εθνικός Ύμνος

ΩΡΑ 18:20 Λήξη Τελετής


Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Επετειακό βίντεο αφιέρωμα στην ενότητα «Αγωνιστικότητα» της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα, παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα με αναφορά στην κατοχή και την αντίσταση, την περίοδο 1941 -1944.

Το βίντεο θα παρουσιαστεί μέσω των καναλιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου, της ιστοσελίδας και του καναλιού του μουσείου στο YouTube.

 

Βίντεο αφιέρωμα από την έκθεση «Η μνήμη της πόλης» που φιλοξενείται μόνιμα στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Το βίντεο θα παρουσιαστεί μέσω των καναλιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου, της ιστοσελίδας και του καναλιού του μουσείου στο YouTube.

Επιμέλεια: Ελένη Ζανέτα.

 

Ξεναγήσεις:  Από τις 20 έως 23 Οκτωβρίου 2022 ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση «Η μνήμη της πόλης», από την Φωτοθήκη Λάρισας . Για κρατήσεις θέσεων στο 2410-616266 .

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου ώρα 19:30 ξενάγηση  στην ενότητα «Αγωνιστικότητα» της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα.


Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Από Τρίτη 25/10/2022 18:00-20:00 

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει προβολή βίντεο με θέμα :  «Λάρισα :Γερμανική κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση»  και ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Εντωμεταξύ, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων, φορέων και πολιτών. 

Οι μαθητές συμμετείχαν στις δράσεις  «Γνωρίζω το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της πόλης μου, μαθαίνοντας την σύγχρονη Ιστορία». 

Οι μαθητές διδάχθηκαν  βιωματικά την ιστορία του τόπου, την περίοδο 1941-44, ταξιδεύοντας στο χρόνο. Θα προσδιοριστούν οι έννοιες του θάρρους, της αντίστασης και θυσίας απέναντι στις αξίες της ζωής, όπως είναι η Ελευθερία, η Ειρήνη και η Δημοκρατία. Η αφήγηση θα συνδέεται με εικόνες της εποχής, ενώ τα παιδιά θα έρθουν σ’ επαφή με τα καθημερινά αντικείμενα χρήσης των στρατιωτικών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

σημασία. Φιλοδοξεί να καλλιεργήσει την ιστορική και εθνική συνείδηση απέναντι σε κάθε μορφής φασισμού και ανελευθερίας. Πως αντιλαμβανόμαστε τους όρους ειρήνη, πόλεμος, εθνική κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη στους καιρούς μας; Ποιά είναι τα κυριότερα γεγονότα που επηρέασαν την εξέλιξη και την έκβαση της ιστορίας των χρόνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχής μας; Τα εκθέματα του μουσείου, κειμήλια μεταξύ άλλων, όπλα και στρατιωτικές στολές, εικόνες ηρώων της Εθνικής Αντίστασης, κρατούν ζωντανή τη μνήμη και διηγούνται μία διαφορετική ιστορία αγωνιστικότητας κι αυτοθυσίας, συνθέτοντας το πάζλ της εποχής, σαν γέφυρα του χθες με το σήμερα.

Τρίτη 25/10/2022 18:00-20:00 Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει προβολή βίντεο με θέμα: "Λάρισα :Γερμανική κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση" και ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr