Δέκα περιστατικά trafficking στη Θεσσαλία


Συνολικά 10 περιστατικά εμπορίας ανθρώπων (trafficking) με αντικείμενο τη σεξουαλική και την εργασιακή εκμετάλλευση αντιμετώπισε στη Θεσσαλία η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Α21, που προσπαθεί να εξαλείψει τη βία, τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι πληροφορίες, που περιήλθαν σε γνώση της ΜΚΟ για περιστατικά ανάλογου περιεχομένου, ήταν πολύ περισσότερες, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Τα περισσότερα θύματα διακατέχονται από φόβο και αρνούνται να μιλήσουν, καθώς έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές επί σειρά ετών. Κόντρα στην εκμετάλλευση του ανθρώπου η ΜΚΟ διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου «Περπάτημα για την Ελευθερία» στην παραλία του Βόλου με σύνθημα «Σπάσε τη σιωπή».

Συνολικά 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια δράση. Στον Βόλο διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος - Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, τη Δομή του Κέντρου Κοινότητας και το Γραφείο Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης και Τεκμηρίωσης της Απασχόλησης (Job Center) της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο δημαρχείο Βόλου στις 16:30 και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν την παραλιακή οδό και θα τερματίσουν στο Ηρώο.

Το 2021 η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 δέχτηκε πανελλαδικά 1.013 κλήσεις, από τις οποίες οι 636 είχαν να κάνουν με εμπορία ανθρώπου.

Η ΜΚΟ παρείχε βοήθεια σε 38 θύματα. Τα 31 από αυτά τέθηκαν στη φροντίδα και την επίβλεψή της και τα υπόλοιπα επτά παραπέμφθηκαν σε αρμόδιες οργανώσεις. Ο υπεύθυνος εκπαιδεύσεων της ΜΚΟ Δημήτρης Κοντούδης λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή και να καταγγέλλουν τα περιστατικά.

«Στη Θεσσαλία συναντάμε θύματα εμπορίας ανθρώπων για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση. Πρόκειται για δύο διαφορετικές πτυχές. Η εργασιακή εκμετάλλευση έχει να κάνει κυρίως με άντρες, οι οποίοι, όμως, όταν θα διασωθούν ή με κάποιον τρόπο απεγκλωβιστούν από την κατάσταση, συνήθως δεν ζητούν βοήθεια, καθώς θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να βρουν άλλη εργασία.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση με γυναίκες και κορίτσια, που αποτελούν το 81% των θυμάτων», ενημερώνει.


Πηγή: taxydromos.gr (Kατερίνα Μαρούγκα)