Συλλαλητήρια μηλοπαραγωγών την Τρίτη σε Θεσσαλία και Μακεδονία


Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρούν την Τρίτη 15 Νοέμβρη οι μηλοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στην Αγιά Λάρισας, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας, 17 Αγροτικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί και πανελλαδικό συλλαλητήριο στα τέλη Νοέμβρη στην Αθήνα.

Εχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις:

ΑΓΙΑ – ΛΑΡΙΣΑΣ στις 11πμ στην Κεντρική Πλατεία με τα τρακτέρ και κάλεσμα συμμετοχής από όλους τους φορείς του Δήμου.

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ -ΚΟΖΑΝΗΣ στις 11πμ στην κεντρική πλατεία με τρακτέρ και αγροτικά.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ στις 11πμ στην Αντιπεριφέρεια με τρακτέρ

ΚΟΖΑΝΗ στις 11πμ στην Αντιπεριφέρεια

ΡΟΔΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ στις 10.30πμ με τρακτέρ στην πλατεία του χωριού

ΑΡΝΙΣΣΑ – ΠΕΛΛΑΣ στις 11πμ με τρακτέρ στην πλατεία του χωριού

ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΛΑΡΙΣΑΣ συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

ΖΑΓΟΡΑ – ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ συγκέντρωση στις 6μμ στην Κεντρική Πλατεία

Οι μηλοπαραγωγοί όχι μόνο δεν βγάζουν μεροκάματο, αλλά μπαίνουν και «μέσα», εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, ενώ πολλές φορές έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, που αγοράζουν τα μήλα σε τιμές κάτω του κόστους ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς δηλαδή να ξέρει ο παραγωγός πόσο και πότε θα πληρωθεί... Ταυτόχρονα καταγγέλλουν την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και άλλα προϊόντα.

Διεκδικούν:

- Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε όλα τα προϊόντα.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

- Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Πλαφόν 0,07 λεπτά/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.


Πηγή: 902.gr 

ΧΘΕΣΣΑΛΙΑ


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu