Επιστολή Δημάρχου Λαρισαίων προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα των εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου


Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου, απέστειλε σήμερα Παρασκευή, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. 

Ο Δήμαρχος στην επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη, αφού αναφέρεται στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, υπογραμμίζει τα προβλήματα, κυρίως παιδαγωγικά αλλά και διοικητικά που θα προκαλέσει στην λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας συνολικά στην πόλη της Λάρισας, η πιθανή άμεση ανάκληση των αδειών λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Ράπτου.

Ο κ. Καλογιάννης, ζητά από τον πρωθυπουργό να λάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθεί  χωρίς προβλήματα η φετινή χρονιά στα εκπαιδευτήρια Ράπτου. 

Παράλληλα, υπογραμμίζει αφού υπογραμμίζει την θεσμική προσήλωση του στην νομιμότητα, την ισονομία και ισοπολιτεία , τονίζει πως αποτελεί κύριο καθήκον της διεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα θεραπεύσουν τα όποια κτιριολογικά ζητήματα υπάρχουν, ώστε το διδακτήριο να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.»

Σημειώνεται πως η επιστολή του δημάρχου στον πρωθυπουργό κοινοποιείται και στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. 


Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχετε λάβει γνώση του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Λάρισας μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Δημοτικού και του Λυκείου των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν.Ράπτου. Πρόκειται για ένα ιστορικό σχολείο της Λάρισας με μακρά παράδοση καιμε περισσότερα από 700 παιδιά να φοιτούν σήμερα στις δυο προαναφερόμενες σχολικές μονάδες.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αναγκαιότητα τήρησης της νομιμότητας και όσων προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία των σχολικών μονάδων ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε το σοβαρό πρόβλημα που προκαλείται στην κοινωνία της Λάρισας και στη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της πόλης με την άμεση ανάκληση των αδειών λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων.

Θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη, πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους, η διακοπή της φοίτησης εν μέσω της σχολικής χρονιάς.

Είναι κάτι που δεν συνάδει με τις αρχές της παιδαγωγικής, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες εκπαιδευτικοί του σχολείου θα μείνουν χωρίς εργασία.

Οφείλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι η άμεση ανάκληση των αδειών λειτουργίας των εν λόγω σχολικών μονάδων θα προκαλέσει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα και θα διαταράξει την λειτουργία του συνόλου των εκπαιδευτικών μονάδων της πόλης, αφού ο μεγάλος αριθμός μαθητών των εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου θα πρέπει να κατανεμηθεί, εν μέσω σχολικής χρονιάς, στα σχολεία της Λάρισας.


Κύριε πρωθυπουργέ,

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων, λειτουργώντας θεσμικά, τάσσεται με υπεύθυνο τρόπο πάντα με την πλευρά της νομιμότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Αποτελεί κύριο καθήκον της διεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα θεραπεύσουν τα όποια κτιριολογικά ζητήματα υπάρχουν, ώστε το διδακτήριο να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το τεράστιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα ενώπιον του οποίου βρίσκεται η 5η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στην περίπτωση που το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει στην άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ να αναλάβετε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς στα εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, επαναφέροντας την ηρεμία στους μαθητές και τις οικογένειές τους.


Με εκτίμηση

Απόστολος Καλογιάννης

Δήμαρχος ΛαρισαίωνΌλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr