ΗΠΑ: Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών



Αν και πολλές από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, επαληθεύονται, τα πρώτα αποτελέσματα δεν προκαθορίζουν την τύχη των δύο Σωμάτων, με τους Δημοκρατικούς να δίνουν σκληρές μάχες και να κερδίζουν την κρίσιμη έδρα της Πενσυλβάνια στην Γερουσία, αλλά τους Ρεπουμπλικάνους να προηγούνται στην Βουλή, όπου η προβλεφθείσα νίκη τους, προς το παρόν επιβεβαιώνεται.

Μολονότι οι ενδιάμεσες εκλογές έχουν πολύ ακόμα δρόμο για να κριθούν, τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα για τους Ελληνικής καταγωγής υποψήφιους. Τέσσερις από τους πέντε ομογενείς υποψήφιους έχουν ήδη αυτή την ώρα εξασφαλίσει την εκλογή τους. O Δημοκρατικός Κρις Πάπας πήρε την έδρα της Βουλής στο Νιου Χάμσαϊρ, η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξελέγη επίσης στη Βουλή εκπροσωπώντας τη Νέα Υόρκη, o επίσης Ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης εξελέγη στη Βουλή από τη Φλώριντα, και ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης εξελέγη βουλευτής στην 3η περιφερειακή ενότητα του Μέριλαντ. Η βουλευτής των Δημοκρατικών Ντίνα Τάιτους προηγείται στη μάχη για την έδρα στην 1η περιφέρεια της Νεβάδας.

Ο σωτήρας των Δημοκρατικών
Μια ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα ίσως έχει η ήττα του τουρκικής καταγωγής «τηλεγιατρού» Μεχμέτ Οζ, ο οποίος απογοήτευσε τους Ρεπουμπλικάνος στην Πενσυλβάνια, την έδρα της οποίας στην Γερουσία κατέκτησε ο Τζον Φέττερμαν. Η ήττα του πολύ γνωστού από την τηλεόραση γιατρού Οζ, ο οποίος είναι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και φίλος του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε μια ανάσα στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι δίνουν σκληρό αγώνα για να κρατήσουν την υπεροχή τους στην Γερουσία.

Η γενιά Ζ

Από τους βουλευτές που έχουν ως τώρα εκλεγεί ξεχωρίζει η παρουσία του νεαρού Δημοκρατικού Μάξγουελ Φροστ, ο οποίος κέρδισε μια έδρα στην Φλόριντα και ο οποίος είναι μόλις 25 ετών. Είναι από τους πρώτους εκπροσώπους της «γενιάς Z» στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Γράψαμε ιστορία για τους κατοίκους της Φλόριντα, για τη Γενιά Ζ και για όποιον πιστεύει ότι αξ΄λιζουμε ένα καλύτερο μέλλον, δήλωσε ο νεαρός Φροστ και το Twitter κόντεψε να τρελαθεί.  Η Γενιά Ζ είναι η δημογραφική ομάδα που διαδέχεται τη “Γενιά Υ” (Millennials, τα παιδιά της χιλιετίας, αυτούς που ενηλικιώθηκαν με την νέα χιλιετία, άρα είχαν γεννηθεί κάπου στη δεκαετία του 80.)  Δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες για το πότε αυτή η ομάδα αρχίζει ή τελειώνει αλλά οι δημογράφοι και ερευνητές θέτουν ως αφετηρία τις γεννήσεις στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Μια γενιά ελπιδοφόρα µεν, αλλά µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν θεωρείται απλώς εξοικειωμένη µε το Διαδίκτυο, αλλά ταυτίζεται µε αυτό. Πρόκειται για την πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε µε τα «έξυπνα» τηλέφωνα και δεν γνωρίζει πώς είναι να ζεις χωρίς social media. Για όλα τα παραπάνω, μάλιστα, ονομάζεται και iGen.

Ο Ρον ΝτεΣαντις

Τα αμερικανικά μέσα χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας τα κέρδη των Ρεπουμπλικανών στην Φλόριντα, ο κυβερνήτης της οποίας Ρον ΝτεΣάντις επανεξελέγη με μία σαρωτική νίκη. Είχε εκλεγεί με λιγότερο από 0,5% διαφορά, έναντι του αντιπάλου του. Ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, επιβλήθηκε όπως αναμενόταν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τον Τσάρλι Κράιστ, πρώην Ρεπουμπλικάνο που άλλαξε κόμμα, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN. Ο  ΝτεΣάντις έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή πολλών από τις κοινωνικοπολιτικές μάχες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αψηφώντας περιορισμούς για την αποτροπή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τασσόμενος υπέρ νόμου που περιόριζε τη συζήτηση για ζητήματα της κοινότητας ΛΟΑΤ+ κ.λπ.

Η εντυπωσιακή του νίκη σήμερα έδωσε νέα λάμψη κυρίως στο όνομά του. Λάμψη που θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και κεραυνός που προκαλεί ρήγματα στους Ρεπουμπλικανούς. Και αυτό γιατί στην ομιλία του μετά την νίκη, ο Ντε Σάντις δήλωσε ότι η Φλόριντα ανασχεδίασε τον πολιτικό χάρτη και ότι ο ίδιος έχει μόλις αρχίσει τον πολιτικό του αγώνα. Αυτή η δήλωση, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό 59,4% που κατάφερε έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, έχει αναζωπυρώσει τις φωνές που τον θέλουν υποψήφιο του κόμματος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Ντε Σάντις θα έχει απέναντί του, αντίπαλο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τον Τραμπ, οποίος σήμερα τον απείλησε.

Ο παλιός «κακός» Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που ποτέ δεν χώνεψε την ήττα του, σήμερα έδωσε ρέστα. Είπε ότι αν ο Ντε Σάντις κατέβει υποψήφιος για το χρίσμα θα κάνει κακό. Θα κάνει κακό στο κόμμα και θα κάνει κακό και στον εαυτό του, είπε και πρόσθεσε. Αν είναι υποψήφιος θα αποκαλύψω μερικά πράγματα που δεν θα είναι καθόλου καλά γι’ αυτός, είπε. Ο Τραμπ πολλαπλασίασε τις εμφανίσεις του την περασμένη εβδομάδα, στο πλευρό πολλών υποψηφίων Ρεπουμπλικανών για τις ενδιάμεσες εκλογές. Το ίδιο έκανε βέβαια και ο Μπάιντεν για τους Δημοκρατικούς, αλλά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον σχεδόν φρενήρη ρυθμό με τον οποίον ο Τραμπ ταξίδεψε στην Αμερική για να στηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους.
Παρά τις προσπάθειές του, οι εκλογές δεν έχουν εξελιχτεί στο «κόκκινο κύμα» που κάποιοι ήλπιζαν ότι θα σάρωνε τους Μπλε Δημοκρατικούς. Πολλά αμερικανικά μέσα μεταδίδουν ότι οι ήττες των Ρεπουμπλικανών, μετά από τέτοια «τραμπική» στήριξη θα έχουν ευθύ αντίκτυπο στον Τραμπ και βασικά στο σχεδόν προαναγγελθέν σχέδιό του, να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλά ο Τραμπ δεν ανησυχεί. Η δήλωσή του τη νύχτα σπάει κόκκαλα: «Νομίζω ότι αν κερδίσουν, πρέπει να πιστωθώ όλα τα εύσημα. Και αν χάσουν δεν πρέπει να κατηγορηθώ καθόλου».

Πρόκειται για μια  εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις προσεχείς εξελίξεις.

Κατά τις προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες στο σύνολο των 435, ενώ θα εξασφαλίσουν επίσης —αν και πολύ πιο οριακή— πλειοψηφία στη Γερουσία.

Στις 02:30 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες σε Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο και Δυτική Βιρτζίνια, ενώ σε πολλές πολιτείες έχει ζητηθεί -και δοθεί- παράταση της εκλογικής διαδικασίας, λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στην επικύρωση των ψήφων. Στις 03:00 έκλεισαν οι κάλπες σε Πενσιλβάνια, Φλόριντα, Αλαμπάμα, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Ιλινόι, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μισισίπι, Μιζούρι, Νιου Χάμσαϊρ, Νιου Τζέρσι, Οκλαχόμα, Ρόουντ Άιλαντ και Τένεσι. O Ρεπουμπλικανός Μάρκγουέιν Μάλιν, έγινε ο πρώτος Τσερόκι που εκλέγεται στην Γερουσία των ΗΠΑ από το 1925.

Όπως αναμενόταν, σημαντικό προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών καταγράφεται μέχρι στιγμής στο κοινοβούλιο, ενώ η μάχη στην Γερουσία παραμένει αμφίρροπη.

Ενθουσιασμένος ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε να τηλεφωνεί στους Δημοκρατικούς που κέρδισαν τις κούρσες τους στη Βουλή, τη Γερουσία και τα πολιτειακά σώματα για να τους συγχαρεί.

Μεταξύ των Δημοκρατικών αξιωματούχων που κάλεσε ο Μπάιντεν ήταν η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ, η Κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λούτζαν Γκρίσαμ, η γερουσιαστής Πάτι Μάρεϊ από την Ουάσινγκτον, ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν από το Όρεγκον, ο αντιπρόσωπος Άντι Κιμ από το Νιου Τζέρσεϊ, η βουλευτής Σάρις Ντέιβιντς από το Κάνσας , και ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος Maxwell Frost της Φλόριντα.

Ο Λευκός Οίκος ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του Μπάιντεν στο τηλέφωνο.

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Λουτρό αίματος

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σχολίασε ψύχραιμα με tweet του ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «λουτρό αίματος»


Πηγή: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr