Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1: Ποια η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες



Το πρώτο μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Από την δημοσκόπηση προκύπτουν στοιχεία για το πώς αξιολογούν το κυβερνητικό έργο οι πολίτες, τι είδους κυβέρνηση προτιμούν να αναδειχθεί μετά τις εκλογές, ποια είναι η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, ποιοι κερδίζουν και ποιοι σημειώνουν απώλειες.

Στο στούντιο μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την ανάλυση των στοιχείων, βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22-27 Νοεμβρίου 2022 με δείγμα 1.030 ατόμων. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 8 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε αναλυτικά το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της MARC:

Το 35,1% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και το 16,3% μάλλον αρνητικά. Ποσοστό 26,7% την αξιολογεί θετικά και ποσοστό 20,3% μάλλον θετικά.

Ποσοστό 50,6% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον πρωθυπουργό, ενώ το 48% τον αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά.

Σε ό,τι αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, το 69,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 26,8% θετικά και μάλλον θετικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 47,8% έναντι 34,3% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 33,7%, ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,7%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 22,9% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 18,4%.

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο δύσκολος χειμώνας αποτελούν την μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, με ποσοστό 83%. Τα εθνικά θέματα-ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 43,4% και ακολουθούν η εγκληματικότητα-βία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ζήτημα των παρακολουθήσεων, το μεταναστευτικό, οι φυσικές καταστροφές, η πανδημία και η υπόθεση Πάτση.

Το 34,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η κυβέρνηση «θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα», το 25,6% πως «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», το 22,8% ότι πρόκειται για μία «επικίνδυνη κυβέρνηση» και το 15,6% ότι κινείται «σε λάθος κατεύθυνση».

Ποσοστό 44,2% απαντά πως αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ήταν «χειρότερα», το 29,4% «περίπου τα ίδια», το 22% «καλύτερα».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ποσοστό 31,3% των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 21,1% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 17,3% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό την ΝΔ και ένα 14,8% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 8 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 11,3%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 4,1%, το ΜέΡΑ25 με 3%.


Πηγή: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr