Επιχορηγήσεις σε νέους επιχειρηματίες: Ποιοι δικαιούνται 14.800 ευρώ – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι



Την ευκαιρία να «στήσουν» από την αρχή τη δική τους επιχείρηση, εφόσον είναι προσανατολισμένη στο πεδίο της «ψηφιακής οικονομίας», λαμβάνοντας μάλιστα κρατικές επιχορηγήσεις, θα έχουν χιλιάδες άνεργοι νέοι έως 29 ετών: Μέσω ειδικού προγράμματος που βγάζει στον «αέρα» η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) οι ενδιαφερόμενοι -εφόσον το επιχειρηματικό τους σχέδιο λάβει το «πράσινο φως»- θα επιχορηγηθούν με ποσά της τάξης των 14.800 ευρώ. Προκρίνονται εκείνοι που θα ιδρύσουν νέες εταιρείες που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13:00, αρχίζει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Τα ποσά της επιχορήγησης

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 € και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση 4.000 €, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση 5.400 €, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
  • 3η δόση 5.400 €, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ ηλικίας 18-29 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr

Οι δυνητικά δικαιούχοι κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στη δράση, πρέπει σωρευτικά, εκτός των ανωτέρω, να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
  • Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.
  • Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
  • Να λειτουργήσουν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ να πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της θετικής αξιολόγησης (έγκρισης) της πρότασής τους.
  • Κάθε υποψήφιος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης.
  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.), Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ε.Ε.), Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε΄ του Ν. 4430/2016 (Α΄ 32). Οι δυνητικά δικαιούχοι των ανωτέρω αναφερόμενων νομικών προσώπων είναι οι εταίροι – μέλη που ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου είτε του καταστατικού, είτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης, πλην των συνεταιρισμών εργαζομένων όπου ισχύουν τα οριζόμενα στον Ν. 4430/2016 (Α΄ 32).

Πού μπορούν να επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι  

Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση, 3.000 ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία.

Η μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί σήμερα την πρώτη προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο τόσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την προσαρμογή στα νέα διεθνή δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν από την πανδημία.

Μέσω της δράσης ενισχύονται άνεργοι για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, (από τα κεντρικά γραφεία μέχρι τα εργοστάσια και από την αποθήκη μέχρι τη διανομή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους) όπως επιτάσσουν οι απαιτήσεις της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» (Industry 4.0).

Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (σταθερή – κινητή – διαδικτυακή τηλεφωνία), υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό (συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, εργασίες σε βάση δεδομένων, συντήρηση και επιδιόρθωση Η/Υ κ.λπ.), παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση, παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων, κατασκευή εξοπλισμού RFID, διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλεκπαίδευση, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 €, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 – 2020».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr


Πηγή: enikonomia.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr