Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Στον πάγο η χώρα – Τριήμερο με χιόνια και στην Αττική – Οι προβλέψεις και τα έκτακτα μέτρα



Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» ετοιμάζεται να σαρώσει την χώρα φέρνοντας χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, που εξέδωσε από το μεσημέρι της Παρασκευής η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τις επόμενες ώρες αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «Μπάρμπαρα» (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιόνια στην Αττική την Κυριακή

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός – Ενεργοποίηση του 112 ανάλογα με την πορεία των φαινομένων – Νέα σύσκεψη σήμερα

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συντονιστικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και την βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι, σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας τίθεται σε ύψιστη ετοιμότητα και επαγρύπνηση ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

«Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

  • για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
  • για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας», σημειώνει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, τονίζεται, ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες – Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Υποχρεωτικές για τα οχήματα είναι οι αντιολισθητικες αλυσίδες ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου στην Πολιτική Προστασία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, οι  ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών είναι υποχρεωμένοι να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με  κατάλληλα  αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.  Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.

Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
  • Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
  • Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Σε περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει είναι 80 ευρώ.

Νέα σύσκεψη σήμερα: Τα μέτρα που εξετάζονται για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο κύριο οδικό δίκτυο, κυρίως στον οδικό άξονα Λαμίας – Αθήνας. Αυτό το σενάριο αναμένεται να εξεταστεί σήμερα το μεσημέρι σε νέα σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όταν και θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Αναμένεται χιονόστρωση στην περιφερειακή Υμηττού, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η Αττική Οδός ώστε να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος. Σε ό,τι αφορά στην αποστολή των προειδοποιητικών μηνυμάτων μέσω του 112, ο σχεδιασμός για το αν και πότε θα εκδοθούν θα εξεταστεί σήμερα.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι αποφάσεις για τα σχολεία

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό, εάν τη Δευτέρα το πρωί τα σχολεία θα λειτουργήσουν. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί το μεσημέρι της Κυριακής, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Το καιρικό φαινόμενο θα εξελιχθεί από αύριο και θα ενταθεί τη Δευτέρα. Εμείς θα το παρακολουθήσουμε. Το μεσημέρι έχουμε σύσκεψη με τους 66 δημάρχους. Αν υπάρξει θέμα μεγάλης κακοκαιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις για τη Δευτέρα. Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι προληπτικές αποφάσεις για να μην διακινδυνεύσουν τα παιδιά μας. Προφανώς η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας», ανέφερε ο κ. Πατούλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο αλατιού και σε μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου, όταν είναι σε ένταση, να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και μόνο αν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό. Τα αυτοκίνητα να έχουν αλυσίδες και οι οδηγοί να γνωρίζουν να τις τοποθετούν», πρόσθεσε.


Πηγή: enikos.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr