Τέμπη: Στους 43 οι νεκροί από την μοιραία σύγκρουση των τρένων – Τι δήλωσε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή στον RealFm



Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, και συγκλονίζει την χώρα.

Έως αυτή την ώρα, 43 σοροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο, όπως δήλωσε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή στον RealFm 97,8 και στους Κωνσταντίνο Λαβίθη και Στεφανία Κασίμη.

«Στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας υπάρχουν τρεις συνάδελφοι, ενώ με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης έχουν έρθει συνάδελφοι και από την Αθήνα και από τη Λαμία και από τη Θεσσαλονίκη διότι δεν είχαμε εικόνα του τι μπορούσαμε να περιμένουμε», είπε αρχικά η κ. Λεονταρή.

«Μέχρι στιγμής έχουμε 43 νεκρούς και περίπου 10 σακούλες μέλη. Είναι πολύ δύσκολη η ταυτοποίηση. Πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τα οποία έχει έρθει ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασχολείται με την ταυτοποίηση των σορών μέσω της μεθόδου DNA. Έχει ληφθεί (σσ. DNA) από τις οικογένειες που έχουν δηλώσει ότι έχουν χάσει άνθρωπο, και αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι 56», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως εξήγησε, πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα με την λήψη DNA και ως εκ τούτου, «αύριο το μεσημέρι θα έχουμε εικόνα πλέον για ποιους ανθρώπους μιλάμε. Είναι δεδομένο όμως ότι ξέρουμε για κάποιους, που τυχόν είχαν κάποια ταυτότητα, κάποιο διαβατήριο πάνω τους, κάποιο στοιχείο». Τα περισσότερα άτομα ήταν νεαρής ηλικίας, όπως επιβεβαίωσε η ίδια.

«Επειδή χειρίστηκα και τα Τέμπη και τον Μαλιακό, θεωρούσα ότι πραγματικά δεν θα αντιμετώπιζα ποτέ τέτοια μαζικότητα. Να όμως που με διέψευσε η πραγματικότητα, αυτή την στιγμή έχουμε διπλάσια και αύριο δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Αυτή η μαζικότητα μας έχει συγκλονίσει όλους, δεν είναι εύκολο πράγμα. Φυσικά, αν σκεφτεί κανείς ότι οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται ή στη μία θέση ή στην άλλη, μας κάνει να αισθανόμαστε τι βιώνουν αυτή τη στιγμή οι οικογένειες που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους », συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι αρχές εφάρμοσαν ένα συγκεκριμένο σύστημα και έστελναν δείγματα DNA κάθε τέσσερις ώρες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνουν οι συγκρίσεις με το DNA που έχει ληφθεί από τους συγγενείς των αγνοουμένων. Ως εκ τούτου, αύριο αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή οι πρώτες επίσημες ταυτοποιήσεις νεκρών.

Οι δραματικές ιστορίες

Το ανθρώπινο δράμα είναι μεγάλο και οι στιγμές σπαρακτικές. Δύο οικογένειες στο Καστράκι Τρικάλων θρηνούν για τον θάνατο τριών κοριτσιών. Δίδυμες αδελφές η Θώμη και η Χρύσα επέβαιναν στο μοιραίο τρένο μαζί με την πρώτη ξαδέλφη τους, Αναστασία και βρήκαν φρικτό θάνατο. Το βαρύ φορτίο της αναγνώρισης ανέλαβαν οι γονείς τους που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για το συμβάν στην Λάρισα.

Δίδυμες αδελφές και η ξαδέλφη τους σκοτώθηκαν στα Τέμπη

Νεκρή είναι και 39χρονη στρατιωτικός, Λένα Δουρμίκα  η οποία επέστρεφε από την Αθήνα στο σπίτι της στην Βέροια. Η άτυχη 39χρονη που υπηρετούσε ως ΕΠΟΠ στον 1ο Λόχο Διαβιβάσεων στην Βέροια, ήταν παντρεμένη με δύο παιδιά.

Νεκρή στην τραγωδία των Τεμπών

Θλίψη επικρατεί στην Φθιώτιδα και για τον 35χρονο, Σπύρο Βούλγαρη που εργαζόταν στην Ηellenic Train. Σύμφωνα με το lamiareport, ο 35χρονος Σπύρος Βούλγαρης από το Λιανοκλάδι ήταν μηχανοδηγός στην Hellenic Train και βρισκόταν μέσα στη μοιραία αμαξοστοιχία αλλά ως επιβάτης, καθώς πήγαινε στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει εμπορική αμαξοστοιχία και να την οδηγήσει την επόμενη μέρα στην Αθήνα.

Η οικογένεια, οι φίλοι και οι συγχωριανοί του δεν μπορούν να πιστέψουν ότι από τη μια στιγμή στην άλλη «έφυγε» από κοντά τους.  Ο 35χρονος αν και έμενε στην Αθήνα, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας το πέρασε μαζί με τους δικούς του ανθρώπους διασκεδάζοντας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Όλοι κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο που ενδιαφερόταν για τους συνανθρώπους του με βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ενεργό σε θέματα εθελοντισμού.

Τέμπη 35χρονος υπάλληλος
35χρονος υπάλληλος της Hellenic Train που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη – φωτογραφία Facebook

Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίσσονται έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εκεί όπου συγγενείς των επιβατών του μοιραίου τρένου στα Τέμπη καταφτάνουν για να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Κλάματα, φωνές και θρήνος παντού. Μία μάνα που κλήθηκε για αναγνώριση της κόρης της μέσω εξέτασης DNA, φώναζε:

«Πού είναι το κορίτσι μου;».

Την Πέμπτη ενώπιον του εισαγγελέα ο σταθμάρχης – «Ήταν η κακιά ώρα»

Αύριο, Πέμπτη, θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα ο σταθμάρχης της Λάρισας που έχει συλληφθεί για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την προανακριτική του απολογία παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος αποδίδοντάς το στην «κακιά ώρα».

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων (κακούργημα), το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη έως και ισόβια. Επίσης, για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, που από την πρώτη στιγμή εποπτεύει τις έρευνες, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης. Με εντολή του επίσης ο εισαγγελέας πρωτοδικών παρίσταται διαρκώς στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας, η οποία θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για τη συνολική αξιολόγηση της υπόθεσης ως προς τις αιτίες και τους υπεύθυνους της τραγωδίας.

Σύμφωνα με την εντολή που έδωσε από την πρώτη στιγμή του πολύνεκρου δυστυχήματος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, οι έρευνες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα και προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε να βρεθούν οι αιτίες και να αποδοθούν οι ευθύνες για την πρωτοφανή τραγωδία.

Το μοιραίο σήμα του σταθμάρχη στον μηχανοδηγό – «Περνάς το κόκκινο φωτόσημο έως και είσοδο Νέων Πόρων»

Μοιραία φαίνεται πως ήταν η εντολή του σταθμάρχη Λάρισας στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62, στην πορεία προς την τραγωδία.

Τέμπη: Το μοιραίο σήμα του σταθμάρχη στον μηχανοδηγό – «Περνάς το κόκκινο φωτόσημο έως και είσοδο Νέων Πόρων»

Στο χειρόγραφο καταγραφικό έχει γραφτεί το σήμα του σταθμάρχη στον μηχανοδηγό του τρένου: «ΛΑΡ 62 (η μοιραία αμαξοστοιχία) περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων». Πρόκειται για την εντολή που δόθηκε στον οδηγό, ο οποίος καλείται να ακολουθήσει επακριβώς τα λεγόμενα του σταθμάρχη διότι το σύστημα δεν είναι αυτοματοποιημένο.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

Με ανακοίνωσή του ο Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε την παραίτηση του από την θέση του Υπουργού Mεταφορών.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».


Πηγή: enikos.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr