Τέλος χρόνου για δηλώσεις Ε9 – Αντίστροφη μέτρηση για ΕΝΦΙΑ



Νωρίτερα και από τον φόρο εισοδήματος θα αρχίσει φέτος η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ: Ως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα έντυπα Ε9 από τους υπόχρεους και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποστολή των εκκαθαριστικών, η οποία υπολογίζεται πως θα λάβει χώρα έως το τέλος Απριλίου. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε και πέρυσι ακόμη και στις περιοχές στις οποίες οι τοπικοί άρχοντες έθεσαν ενστάσεις για το ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Όπως αναφέρει το enikonomia.gr, σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Μαρτίου χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν το έντυπο Ε9 ή να διορθώσουν παλαιότερη δήλωση την οποία είχαν υποβάλει εφόσον υπήρξαν μεταβολές το 2022.

Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 900.000 νέες ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και δηλώνονται οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία ή στην οικογενειακή κατάσταση, λόγω θανάτων και κληρονομιών.

Οι νέες υποβολές ή οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ωστόσο εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επαναϋπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πότε θα σταλούν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται, έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους, ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, στο έτος που προκύπτει υποχρέωση και µόνο ηλεκτρονικά µε τους προσωπικούς του κωδικούς διαδικτυακά µέσω του ΟΠΣ-Περιουσιολογίου ακινήτων.

Τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά θα οριστικοποιηθούν την 31η Μαρτίου θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2023, τα εκκαθαριστικά για τον οποίο θα εκδοθούν μέσα στον Απρίλιο, ενώ η πληρωμή του θα ξεκινήσει από τον προσεχή Μάιο  και θα ολοκληρωθεί σε έως 10 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Επικαιροποίηση του Ε9 πρέπει να κάνουν και οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα στις 3.643 περιοχές που εντάχθηκαν από την 1η/1/2022 στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που πρέπει να προβούν στη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στο Taxisnet, είναι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο, ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, είτε κληρονόμησαν, είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δίνουν διαφορετική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην Εφορία.

Ακόμη, το Ε9 πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά με οποιαδήποτε αιτία, κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν είχαν υποβάλει έως τώρα Ε9.

Ποιοι πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι υποχρέωση για να δηλώσουν στο Taxisnet τα στοιχεία του Ε9 τις μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, έως την 31η Μαρτίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν:
  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.
  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.
  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Τι ισχύει για τις νέες εντάξεις

Σε ότι αφορά στους κατόχους ακινήτων σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα οφείλουν να ελέγξουν στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.- πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους την τιμή ζώνης στην οποία εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε αυτό (δηλαδή εάν εκκαθαρίσθηκε σαν εκτός ΑΠΑΑ, ενώ θα έπρεπε να έχει εκκαθαρισθεί ως εντός ΑΠΑΑ) και στη συνέχεια, εάν τυχόν διαπιστώσει λάθος, να προβεί σε τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) χωρίς πρόστιμο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του οικείου έτους.

Ο φόρος, σε αυτή την περίπτωση, καταβάλλεται χωρίς τόκο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των δέκα (10) ευρώ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Στοχευμένες οι μειώσεις αντικειμενικών αξιών

Περισσότεροι από 125 Δήμοι, πάντως, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών και έσπευσαν να καταθέσουν αιτήματα για μείωση των αντικειμενικών αξιών, εξέλιξη που θα επηρεάσει και μια σειρά από φόρους που αφορούν στα ακίνητα, όπως φυσικά είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Όπως και να έχει, το υπουργείο έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Ακόμα και στις περιοχές που θα γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών ενώ αρμόδια στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας.


Πηγή: enikonomia.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr