Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στο αστυνομικό τμήμα ο σταθμάρχης βάρδιας – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας



Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας έχει οδηγηθεί ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπηρετούσε σε άλλα πόστα και πριν από έναν μήνα ανέλαβε τη θέση του σταθμάρχη.

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος, η τραγωδία πιθανότατα οφείλεται σε λάθος στη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών στον κόμβο της Λάρισας.

Το αποτέλεσμα ήταν τα δύο τρένα, εμπορευματικό και επιβατικό να συγκρουστούν μετωπικά καθώς κινούνταν στην ίδια γραμμή. Σημειώνεται ότι η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορευματική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Αυτό που προκύπτει από τις έως τώρα πληροφορίες, είναι πως η επιβατική αμαξοστοιχία ήταν εκείνη που μπήκε ανάποδα στη γραμμή καθόδου, με αποτέλεσμα να υπάρξει η μετωπική σύγκρουση.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως ότι λόγω τεχνικού προβλήματος σε καλώδιο ηλεκτροκίνησης, η αλλαγή στα κλειδιά δεν γινόταν μηχανικά, αλλά χειροκίνητα, κάτι που δεν αποκλείεται να οδήγησε σε κάποιο λάθος.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί μια σοβαρή καταγγελία που έκανε επιβάτης. Μιλώντας στις κάμερες, ο επιβάτης υποστήριξε ότι άκουσε συνομιλία μεταξύ μηχανοδηγού και υπεύθυνου εισιτηρίων και ο ένας από τους δύο είπε «πάμε και όπου βγει».

«Όταν είχαμε μείνει στο Παλαιοφάρσαλο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλά με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει “πάμε και όπου βγει”, σίγουρα είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Ναι, το άκουσα μέσω των ασυρμάτων. Πάμε και όπου βγει. Αυτό ακριβώς και τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν 15 λεπτά λόγω φόρτου κίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών γιατί ήταν μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω…» ανέφερε ο επιβάτης.

«Στην αρχή μας είπαν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Μας λένε ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούω δύο υπαλλήλους του τρένου να λένε “που είναι αυτός ο υπεύθυνος;” και σε ένα λεπτό μπαμ» ανέφερε ο ένας επιβάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.«Υπήρχε φωτιά δίπλα μας. Βρήκαμε μία τρύπα και από εκεί καταφέραμε να βγούμε», δήλωσε ένας άλλος επιβάτης,. «Το βαγόνι άρχισε να στριφογυρίζει και μετά κατέληξε πλάγια και βγήκαμε», εξήγησε.


Πηγή: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr