Οι «11» ανακοίνωσαν τη Νέα Αριστερά – Η αντίδραση Κασσελάκη και το σχόλιο του Τσίπρα




Το όνομα (Νέα Αριστερά) του πολιτικού φορέα που δημιούργησαν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδινε συνέντευξη Τύπου στον ALPHA δηλώνοντας ότι έχει την συνείδησή του καθαρή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωνε από την Ρώμη ότι οι μάχες που έρχονται δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά και πολιτικές και ιδεολογικές.

Η ίδρυση του νέου κόμματος έγινε σε ειδικά σε ειδική εκδήλωση στο «Σεράφειο».  «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα, κανένα ταξίδι δεν ξεκινάει πραγματικά από το μηδέν. Γνωριζόμαστε, η νέα μας ΚΟ αποτελείται από ανθρώπους που έχουν μια ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες σε έναν μεγάλο σταθμό την διακυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Θα είμαστε πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τα δημοσιονομικά σε τάξη, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την προώθηση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, για την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω απ’ αυτά που καταφέραμε», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης, που είναι ο πρόεδρος της νέας ΚΟ.

«Στεκόμαστε και αυτοκριτικά σε αυτά που ανεχτήκαμε και υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε, σημείωσε και έκανε λόγο για ένα εγχείρημα που δεν είναι νοσταλγικό, δεν είναι ο στόχος να επιστρέψουμε πίσω το ρολόι του χρόνου, θέλουμε κάτι νέο, μία νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά: αξιόπιστη, μαχητική και οραματική, ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη, μια αριστερά που δεν κρύβει τις προθέσεις της», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι «μας εμπνέει το όραμα του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και η διπλή επίγνωση: της στρατηγικής μας δοκιμασίας και των συγκλονιστικών δυνατοτήτων της εποχής μας. Ο Αλέξης Χαρίτσης άφησε αιχμές κατά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αντιφατικές και συχνά εξαιρετικές συντηρητικές θέσεις», ενώ σημείωσε ότι «η αριστερά στη χώρα μας δεν κινδυνεύει μόνο από εκλογική συρρίκνωση, αλλά και από την ιστορική της απαξίωση,

Έθεσε ως ορόσημο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη μάχη, ενάντια στις σύγχρονες ανισότητες και ενάντια στη δεξιά ηγεμονία». Σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί, τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε πως «θα δώσουμε την μάχη για την ζωή με μια νέα αριστερά».

Είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό, που επιδιώκει να αλλάξει την ζωή σήμερα, τώρα, όχι στη δευτέρα παρουσία, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου υποδείγματος πολιτικής, μακριά από ηγεμονισμούς και απόλυτες αλήθειες.

«Σήμερα δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα, ξεκινάμε να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα» τόνισε επίσης και συμπλήρωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι ένα «πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε». Κάτι νέο γεννιέται, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά θα επιμείνουμε στη δυνατότητα μίας αριστεράς που μιλάει αξιόπιστα και με ειλικρίνεια στους πολίτες που δεν ετεροκαθορίζεται αλλά προσδιορίζει η ίδια με σαφήνεια τις θέσεις της, τόνισε. «Προχωράμε μπροστά με την Νέα Αριστερά», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Η Έφη Αχτσιόγλου,  τόνισε πως «κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και την ζωή μας αλλά και την συνείδησή μας». Το πρώτο βήμα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε και αναφερόμενη στον Αλέξη Χαρίτση έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με πολιτική συγκρότηση, πολιτικό ύφος και ήθος, «που μας κάνουν περήφανους που είναι μπροστά μας». Εξήγησε ότι στόχος είναι «να κινητοποιήσουμε τους αριστερούς πολίτες. Αυτή την συνάντηση θέλουμε για να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία» και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε».

Από την πλευρά του, ο  Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «σήμερα ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν γιατί έχουμε πολύτιμη εμπειρία από μικρούς και μεγάλους αγώνες». «Πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Πιστεύουμε βαθιά ότι υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής. «Να δείξουμε στην πράξη ότι η πολιτική μπορεί να γίνει αλλιώς», τόνισε και πρόσθεσε: «ξεκινάμε με ελπίδα και ευθύνη, με χαρά και περηφάνια».

Στη συνέχεια, και πριν από τον Αλέξη Χαρίτση, τον λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για μία «καινούργια αρχή» που δεν αποτελεί παρθενογένεση. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, χωρίς αυτομαστίγωμα, τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν μάχες «κατά του Μητσοτάκη και της δεξιάς». «Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική, δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί», σημείωσε.

Στο Σεράφειο  έγινε γνωστό και το σήμα του νέου πολιτικού φορέα , το οποίο δείχνει ένα βέλος (σ.σ. πάνω αριστερά) με μία τελεία.

Η συνέντευξη Κασσελάκη

Την ίδια ώρα που γινόταν η εκδήλωση στο «Σεράφειο», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έδινε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. «Είμαι προσηλωμένος να ενώσω τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που αυτή την στιγμή αισθάνεται αγχωμένος με ένα κόμμα που θα είναι ευρύ και αξιοκρατικό» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης  και συνέχισε:

“Το βασικό είναι να παραμείνω Στέφανος για τον κόσμο γιατί εκλέχτηκα για να σπάσω αυγά”, είπε ακόμη ο κ. Κασσελάκης και σημείωσε ότι “έχω αναλογιστεί το τι μεσολάβησε και οδήγησε στην διάσπαση. Ο γέγονε γέγονε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών, ένα κόμμα που να είναι ανοικτό και αξιοκρατικό. Τα όργανα θα υπάρχουν και θα παράγουν πολιτική, αλλά οι οργανώσεις των μελών θα πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα κόμμα που τους αφουγκράζεται».

Για τις αποχωρήσεις

Σε ερώτηση για τις αποχωρήσεις είπε: “Υπάρχουν αποχωρήσεις υπάρχουν και εισροές και ο τόπος έχει ανάγκη από ένα κόμμα που θα είναι ανεξάρτητο και χωρίς χρέη στις τράπεζες. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο μέλλον θα το δείτε στην πράξη”.

Για την δήλωση Χαρίτση ότι “η αποχώρηση ήταν μονόδρομος” είπε ότι “την συνείδησή μου την έχω καθαρή, προσπάθησα να είμαι ενωτικός από την πρώτη μέρα. Οι ελπίδες και οι αγωνίες του προοδευτικού κόσμου θα εκφραστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ”. Για τα οικονομικά του κόμματος και τι παρέλαβε είπε ότι “είναι εσωτερικά ζητήματα, θα νοικοκυρέψουμε το κόμμα. Τα οικονομικά του κόμματος είναι καλύτερα από της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”.

Για τις δημοσκοπήσεις είπε: “Περάσαμε μία διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο χαμηλότερο σημείο, οι δημοσκοπήσεις το αντικατοπτρίζουν, έχουμε σχέδιο για την ανασυγκρότηση, θα το διαπιστώσει ο κόσμος”.

Ο στόχος των ευρωεκλογών

Για τον τρόπο που θα κινηθεί μέχρι τις ευρωεκλογές και για τους στόχους του είπε: «Μπροστά μας έχουμε ευρωεκλογές. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει ανάστημα και θα αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Για τα εσωτερικά, ο πρώτος στόχος μας είναι να σεβαστούμε την νοημοσύνη του Έλληνα. Θα του δείξουμε ψηφοδέλτιο που δεν θα περιλαμβάνει σελέμπριτις, αλλά ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν και προσφέρουν. Για το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγές κόμμα από ότι ήταν στο παρελθόν. Έχουμε σχέδιο και είμαι άκρως πεπεισμένος ότι το σχέδιο μας θα πετύχει και πάμε στις ευρωεκλογές για την απόλυτη ανατροπή. Αυτό εκφράζεται με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εθνική ανάγκη να δούνε το σχέδιο για ένα ανοιχτό αξιοκρατικό κόμμα. Το άλλοθι του 41% του κ. Μητσοτάκη θα εκλείψει».

Για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές είπε: «Η πρώτη τομή που κάναμε είναι για τα think tanks από τα οποία αντλούμε λαμπρά μυαλά από την ίδια την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι ο κομματικός σωλήνας θα δουλέψει για την βάση και θα υπάρξει αξιοκρατία. Υπάρχει ενδιαφέρον από λαμπρά μυαλά. Στο ψηφοδέλτιο τώρα θα είναι οι δύο ευρωβουλευτές, ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά, είναι έμπειρα στελέχη που θα βοηθήσουν. Για τους υπόλοιπους θα υπάρξει διαδικασία ανάδειξης από προκριματικά ψηφοδέλτια. Οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν αίτηση στο κόμμα και μετά θα περάσουν από την κοινωνία με έγκριση από τα μέλη του κόμματος. Τηρούμε με αυτό τον τρόπο το καταστατικό μας. Η δική μου ευθύνη είναι να τους δώσω την πλατφόρμα ώστε να έχουν μία ισότιμη ευκαιρία για να εξηγήσουν γιατί αξίζουν να είναι υποψήφιοι. Η διαδικασία θα περάσει από το συνέδριο και από τα συλλογικά όργανα και θα σεβαστώ την απόφασή των συλλογικών οργάνων και της βάσης του κόμματος».

Σε ερώτηση για το το αν θα ισχύσει αυτό που ισχύει στη Αμερική ότι όποιος χάνει φεύγει ο κ. Κασσελάκης απάντησε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα από την Χίλαρι Κλίντον μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ όπου αυτό δεν ίσχυσε και μετά την ήττα τους επανήλθαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα και για το αν η παρουσία του στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα σημαίνει ότι τον στηρίζει απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να κρίνω για το τι σηματοδότησε, ωστόσο μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο Αλέξης είναι εκεί που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Απάντησε πάντως καθαρά στο ότι «έχει επαφή και συζητά με τον Αλέξη Τσίπρα».

Για το θέμα της αριστείας είπε: «Από την πρώτη συνέντευξη μου ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με ρώτησαν για το θέμα της αριστείας, προφανώς είναι προκατάληψη, δεν ισχύει ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά». Είναι λυπηρό ότι άτομα σαν εμένα ή την Διάνα Βουτυράκου έπρεπε να απολογούμαστε για μία τέτοια δήλωση. Όμως αριστεία δεν είναι τα πτυχία, αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν άριστος, αλλά βλέπουμε ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη για τα Τέμπη, για τις πυρκαγιές, για τις πλημμύρες, για το Predator. ‘Αριστος είναι ο καλός πολίτης που προσφέρει στον τόπο του, για μένα άριστοι είναι οι νοσηλευτές και οι πυροσβέστες».

Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία του στην πορεία του Πολυτεχνείου απάντησε: «Στην Αμερική δεν υπάρχει λογοκρισία. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει τεράστια λάθη στην εξωτερική τους πολιτική, και το γνωρίζουν και οι Αμερικανοί. Το Κυπριακό πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Για την επίσκεψη Ερντογάν σημείωσε: «Από ότι καταλαβαίνω δεν είναι μία επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους, είναι επίσκεψη εργασίας. Ως μέρος του θετικού διαλόγου είναι ευπρόσδεκτη επίσκεψη, θα υποστηρίξουμε τα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού, βάζοντας πάντα τις κόκκινες γραμμές μας στα εθνικά».

Για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ανέφερε: «Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζουν τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, όπως τις γνωρίζει και η ΕΕ. Η δημοσιονομική αναβάθμιση έγινε σε βάρος του Έλληνα πολίτη. Στην Υγεία για παράδειγμα το 40% των δαπανών είναι ιδιωτικές σε βάρος των πολιτών. Η Standard and Poor’s έκανε αναφορά στη ρύθμιση του χρέους από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο μαξιλάρι που ήταν μεγάλο για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας και ότι έχει έλλειμα εξωστρέφειας. Συνολικά είναι μια πορεία αναβάθμισης που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε επικεντρωμένοι στα χαμηλότερα στρώματα».

Για επιστολική ψήφο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερψηφίσει ανέφερε: «Η αντιπολίτευση πρέπει να ψηφίζει ότι είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Στο συγκεκριμένο επί της αρχής είμαστε θετικοί και ανήκει και στις αξίες της Αριστεράς. Αλλά να δούμε κάποια τεχνικά ζητήματα, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να ψηφίζουν όχι μόνο οι εκτός Ελλάδος, αλλά και εκείνοι που ενδεχομένως εργάζονται όπως οι νέοι που κάνουν σεζόν. Δεν είμαι αρνητικός».

Σημείωσε, ότι δεν παίρνει συλλήβδην αρνητικές θέσεις απέναντι στην κυβέρνηση και έφερε σαν παράδειγμα «τα γλυπτά του Παρθενώνα όπου έσπευσα να καταδικάσω την στάση του κ. Σούνακ» για να καταλήξει «αυτό είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Για το φορολογικό και το αν ένας επιχειρηματίας μπορεί να δηλώνει χαμηλότερα εισοδήματα από έναν εργαζόμενό του απάντησε: «Ένας επιχειρηματίας μπορεί να έχει ζημιά για μία χρονιά ή και για περισσότερες και να στηρίζει την επιχείρησή του. Ας σεβαστούμε το επιχειρηματικό ρίσκο». Πρόσθεσε ακόμη: «Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή και υπάρχουν και σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπισή της. Ποιος είναι όμως ο πυρήνας της δικής μας πρότασης: ένα απλό, ξεκάθαρο, σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα διαρκέσει μία δεκαετία, όχι ένα σύστημα που θα αλλάζει κάθε λίγους μήνες. Μία μεγάλη απλοποίηση που θα ξενικά από τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, ώστε να έχουμε έναν προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης. Για τα φυσικά πρόσωπα επίσης να απλοποιηθεί. Το να έχουμε διαφορετικές κλίμακες είναι μπέρδεμα, να έχουμε μία προοδευτική κλίμακα για όλους και να αναθεωρήσουμε και το φόρο στο μέρισμα. Ανεξάρτητα πηγής μία ξεκάθαρη απλή φορολόγηση. Και επιτέλους να σταματήσει η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος των επιχειρηματιών». Ξεκαθάρισε τέλος ότι «αυτή θα είναι η εισήγησή μου στα όργανα του κόμματος».

Η ανάρτηση Τσίπρα από την Ρώμη

Την ημέρα που στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται επισήμως, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας είναι στην Ρώμη, συζητώντας για τις  διεθνείς εξελίξεις, τους πολέμους  σε Ουκρανία και Γάζα, αλλά και τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη με αιχμή την άνοδο της ακροδεξιάς. Ο κ. Τσίπρας  είχε συναντήσεις  με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε, στο  περιθώριο της Συνεδρίασης της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα social media.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την παρουσία μου στη Ρώμη για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχα την ευκαιρία να συναντήσω δύο συναδέλφους και καλούς φίλους.
Τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ενρίκο Λέτα άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ την περίοδο 2013-2014 και ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που άνοιξε για μένα τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου του Παλάτσο Κίτζι το 2014, παρόλο που τότε δεν ήμουν ακόμη ομόλογός του.

Αργότερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά όταν ανέλαβε επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο Τζουζέπε Κόντε ανέλαβε ΠΘ στη κυβέρνηση συνεργασίας των 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών.

Η συνεργασία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, ήταν στενή. Σήμερα παραμένει επικεφαλής των 5 Αστέρων.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους δύο για τις διεθνείς εξελίξεις, την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη συνεργασία της με τη κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές.

Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».


Πηγή: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr