Στήνονται σταθμοί φόρτισης σε Λάρισα και εθνικό οδικό δίκτυο


Σταθμοί φόρτισης στήνονται στα ΣΕΑ Αλμυρού, Νίκαιας, Ευαγγελισμού, Σκοτίνας και Κορινού στην Εθνική Οδό εντός του 2021


Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται ήδη το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή μας. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την 1η Ιουλίου. Το νομοσχέδιο (οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή) αποσκοπεί αφενός στη διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου για την αγορά ηλεκτροκίνησης, αφετέρου στην προώθηση των αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

Είναι δεδομένο ότι θα δούμε να αναπτύσσονται τόσο σε εθνικό δίκτυο όσο μέσα στις πόλεις σταθμοί φόρτισης. Στη Λάρισα γίνονται οι πρώτες κινήσεις για να τοποθετηθούν οι πρώτοι φορτιστές μέσα στην πόλη, αλλά και στο τμήμα της Εθνικής Οδού που διασχίζει την περιοχή της Θεσσαλίας. Η Larissanet σας αποκαλύπτει τα σχέδια της Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου για το Εθνικό δίκτυο, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων. Παράλληλα ήδη άρχισαν να διαφαίνονται και οι πρώτες κινήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και στη Λάρισα στο δρόμο της ηλεκτροκίνησης.


Τι σχεδιάζει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Είναι αλήθεια ότι τα πράγματα στην ηλεκτροκίνηση καθυστέρησαν και πήγαν λίγο πίσω λόγω κορωνοϊού από το υπουργείο με αποτέλεσμα όσα πρότζεκτ ήταν σε αναμονή να φρενάρουν και να περιμένουν τη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου όμως είχε έγκαιρα σχεδιάσει πολύ πριν, τις υποδομές για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στο εθνικό δίκτυο που διασχίζει την Θεσσαλία.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία αυτός ο σχεδιασμός αναμένεται να ξεδιπλωθεί το 2021 ώστε να είναι όλα έτοιμα για την νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Είναι δεδομένο ότι η πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξαρτάται άμεσα από την τοποθέτηση πολλών σταθμών φόρτισης ώστε να μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις.

Έτσι εντός του 2021 προγραμματίζεται να εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης στα ΣΕΑ Αλμυρού, Νίκαιας, Ευαγγελισμού και Σκοτίνας – Κορινού στην περιοχή της Πιερίας. Δηλαδή σε πέντε κομβικά σημεία της Εθνικής οδού που όσοι διαθέτουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορούν να το φορτίσουν σε λίγα λεπτά της ώρας συνεχίζοντας το ταξίδι τους. Μάλιστα θα υπάρξει και σταθμός για ανεφοδιασμό φυσικού αερίου στο σταθμό του Ευαγγελισμού.


Τα σχέδια της Περιφέρειας και του Δήμου Λαρισαίων

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει ήδη ηλεκτρικό αυτοκίνητο και φορτιστή στο πάρκινγκ του κεντρικού της κτιρίου. Όμως είναι δεδομένο ότι η Περιφέρεια σχεδιάζει να βάλει πλάτη στην υπόθεση της ηλεκτροκίνησης εγκαθιστώντας φορτιστές άμεσα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό μέσα στον Ιούλιο θα εγκατασταθούν 6 φορτιστές σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Τρείς από αυτούς είναι προσφορά από ιδιωτική εταιρεία.

Δύο από αυτούς θα τοποθετηθούν στη Λάρισα. Ο ένας αναμένεται να τοποθετηθεί στην πλατεία Νομαρχίας.

Από την άλλη ο Δήμος Λαρισαίων έχει ως σχεδιασμό να τοποθετήσει φορτιστές στο κέντρο, αλλά και περιφερειακά της πόλης. Από την υλοποίηση του open mall προβλέπονται δύο φορτιστές να τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης. Ακόμη δεν έχουν οριστεί τα σημεία τοποθέτησής τους. Όμως φορτιστές θα δούμε και στα περιφερειακά πάρκινγκ που αναμένεται να τρέξει ο Δήμος Λαρισαίων. Εκεί σε κάθε πάρκινγκ θα υπάρχει σταθμός φόρτισης σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Μάλιστα μελετάται να υπάρξει και ηλεκτρικό όχημα που θα μεταφέρει όσους παρκάρουν εκεί προς το κέντρο της πόλης.

 

Οι πρώτες κινήσεις από ιδιώτες

Σοβαρές κινήσεις προς την ηλεκτροκίνηση γίνονται και στο χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στην Λάρισα θα έχουμε και το πρώτο ξενοδοχείο που θα τοποθετήσει σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πρόκειται για το πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο στη Λάρισα, το Comfort Suites & Rooms -έναντι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου- το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία πριν από μερικές ημέρες. Στο ξενοδοχείο θα τοποθετηθεί εντός του Ιουλίου σταθμός φόρτισης, ενώ διατίθεται ήδη για τις ανάγκες μετακίνησης των πελατών και ηλεκτρικό όχημα.

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την ΑΒ Βασιλόπουλος υπέγραψε προ ημερών η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με το MoU, τα δύο μέρη θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στην αναγνώριση και χωροθέτηση σημείων στο δίκτυο Καταστημάτων της ΑΒ πανελλαδικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες/οδηγούς για τη στάθμευση και φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους, στην από κοινού αναγνώριση ενεργειών για την προώθηση των υπηρεσιών της ηλεκτροκίνησης στους πελάτες/καταναλωτές που επιθυμούν να οδηγούν ένα «καθαρό» και φιλικό προς το περιβάλλον όχημα, στην αναγνώριση περαιτέρω συνεργειών μεταξύ των μερών, που μπορεί να προκύψουν από την υπόψη συνεργασία. Η larissanet επικοινώνησε με την ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία  αποκάλυψε ότι το πρότζεκτ βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και του καθορισμού των σημείων. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτός ο σχεδιασμός αφορά και την πόλη της Λάρισας.

Παράλληλα πολλές εταιρίες από το χώρο της ενέργειας ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσουν το σχεδιασμό τους όταν και θα περάσει από την Βουλή το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.


Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET (Πάνος Γαρουφαλιάς)