Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αέρια ρύπανση στη Λάρισα ζήτησε ο Νίκος Γαμβρούλας



Συζήτηση – ενημέρωση  του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας, μετά την δημοσιοποίηση ερευνών από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής, σύμφωνα με τις οποίες η πόλη της Λάρισας είναι από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις της χώρας με αέρια ρύπανση.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίο αναφέρει:

Τις τελευταίες ημέρες, ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της πόλης μας, ανέφεραν πώς σύμφωνα με μελέτες *, η πόλη της Λάρισας είναι από τις πιο επιβαρυμένες πολεις στη χώρα με αέρια ρύπανση (μικροσωματίδια PM 2,5 και διοξείδιο του αζώτου) και κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες μελέτες αναφέρουν πως, αν υλοποιηθούν οι συστάσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (ΠΟΥ), είναι δυνατόν να αποφευχθούν δεκάδες θάνατοι ετησίως.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο απέναντι σε αυτό το γεγονός.

Για τον λόγο αυτό, η παράταξη μας καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε συζήτηση – ενημέρωση με θέμα την αέρια ρύπανση στην πόλη της Λάρισας, με σκοπό να εξάγουμε ουσιαστικά συμπεράσματα, να συμφωνήσουμε σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας και στην συνέχεια, εφόσον αυτό απαιτηθεί, το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα πρέπει να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς (περιφέρεια, υπουργείο κτλ), ώστε να απαιτήσει στοχευμένες πολιτικές παρακολούθησης και περιορισμού του φαινομένου της αέριας ρύπανσης στην πόλη μας.

Για την συζήτηση - ενημέρωση του σώματος, απαιτείται η συμμετοχή επιστημόνων της περιοχής μας (και όχι μόνο), των οποίων το επιστημονικό αντικείμενο σχετίζεται με το θέμα, ώστε να μας δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων.

*Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης, με σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health»


Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr